Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Yeni Dengelenme, Yeni Normal, Yeni Ekonomi” ana temasıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı (2021-2023) (YEP) Vergi Denetim Kurulu Ataşehir Hizmet Binası'nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Yeni Ekonomi Programı (YEP) toplantısının ardından Bakan Albayrak’a program hakkında sorular yönelten Gazeteci-Yazar Hakan Güldağ, Bakan Albayrak’ın kur hakkındaki açıklamasını şu sözlerle ifade etti:

“Sayın Bakan Albayrak’a toplantı sonrası son birkaç gündür Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmasına ve BDDK’nın rahatlatıcı adımlar atmasına rağmen kurda hala yukarı yönlü bir hareket olduğunu sordum” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın döviz kuruna ilişkin cevabını aktaran Güldağ, Bakan Albayrak’ın “ Bizim şu anda esas baktığımız nokta, bütün olumsuz yaklaşımlara rağmen kur değil. Sanayi ve üretimde işler gayet iyi gidiyor. Biz toparlanmamıza da devam edeceğiz. Kurun kontrolü artık bizde. Bundan sonra Türkiye bu süreçten kurda da en avantajlı ülke olarak çıkacak.” ifadesinde bulunduğunu söyledi.

Hakan Güldağ toplantı hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde, yeni programa göre dijitalleşmeyle beraber stratejik dönüşümde bazı yatırımlara öncelik verileceğini ve YEP ile kamunun kaynaklarını nereye yönlendireceğinin anlaşıldığını söyledi. “Bakan Albayrak toplantıda, sağlık, eğitim, demir yolları, doğal kaynaklar ve yeni OSM’lerin kurulmasının öncelikli olduğunu sıraladı” diyen Güldağ, bundan sonra bu alanlara daha fazla yatırım yapılacağını aktardı.

Değerlendirmesinde 2023 bütçe dengesinin yüzde 3’ün altına çekilmek istenmediğinin altını çizen Güldağ, “Demek ki hükümet Yeni Ekonomi Programı’nda kamu maliyesinde kendine önemli bir manevra alanının olduğunu görüyor. Buradan büyümeyi ve yatırımları desteklemeyi hedefliyor” dedi.