Gümüşte fiyatların seyrini belirleyecek 3 başlık
Gümüş fiyatları, küresel emtia fiyatlarındaki artış ile birlikte Nisan ayından bu yana yeniden yükselişe geçerken piyasa fiyatların seyrini belirleyecek üç başlığı değerlendirdik
2021 yılına 26 dolar civarında başlayan gümüş, altının yükselen tahvil faizlerinden dolayı düşüş eğilimine girdiği Şubat ayı başında 29 dolara kadar çıkarak bu yılın zirvesine ulaşmıştı.
Zirveden gerilemesine ve yükselen tahvil faizlerine rağmen Şubat ayında yükselişine devam eden gümüş, Mart ayındaki enflasyon endişeleriyle birlikte sert düşüşler yaşayarak 24 dolara kadar gerilemişti.
Nisan ayı başından beri küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip ederek yüzde 15’ten fazla yükseliş kaydeden gümüş, yeniden Şubat ayında bulunduğu seviyelerden işlem görüyor.
"Gümüş, bakır ve diğer endüstriyel metallerden de destek buldu"
Bu yükselişin altın kadar endüstriyel metaller sayesinde de olduğunu belirten Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, gümüşün yüzde 50’sinin endüstriyel amaçlarla kullanıldığını ve bakır gibi fiyatı artan metallerin de gümüş fiyatlarını desteklediğini söyledi.
Salgının kuvvetlendiği 2020’nin Mart ayından beri giderek düşen altın/gümüş fiyat oranının da bunu açıkça gösterdiğini belirten Hansen, “O zamanlar 1 ons altın 120 ons gümüşe tekabül ediyordu, şimdiyse 1 ons altın 68 ons gümüşe karşılık geliyor” dedi.
Gümüşte dikkat çeken bir diğer durum ise fiyatların artmasına rağmen gümüşe dayalı borsa yatırım fonlarında girişlerde ciddi bir artış yaşanmaması oldu. Bloomberg’in derlediği verilere göre, gümüş Şubat ayında 29 doları gördüğünde gümüş fonlarındaki toplam para 1 milyar doların üzerindeydi.
Gümüş fonlarına giriş olmadı ama fiyatlar yükseldi
Sonrasında gümüşe dayalı borsa yatırım fonlarından çıkışlar kademeli olarak Mayıs başına kadar devam etti fakat geçen bu sürede gümüş fiyatları 2 dolar ile dibi gördükten sonra tekrar 27 dolara yükseldi.
“Artış yaşanmamasının sebebi Şubat ayında gizli” diyen Hansen, yatırımcıların gümüşe olması gerekenden üç ay önce girdiğini ve bundan dolayı borsa yatırım fonlarına daha fazla girişin olmadığını belirtti.
Gümüşte kısa pozisyonlar arttı
Gümüşte kısa pozisyon başına düşen uzun pozisyonların da geçen seneden bu yana düşüşte olduğunu belirten Hansen, “Topladığımız verilere göre geçen sene her kısa pozisyon başına 3,5 uzun pozisyon düşerken bu oran 1,5’e kadar geriledi. Şu an ise gümüş piyasasındaki her kısa pozisyon için 2,6 uzun pozisyon bulunuyor” dedi.
Gümüşün eninde sonunda 30 dolar sınırını kıracağını ve altın/gümüş oranının 60’a kadar gerileyeceğini belirten Hansen, “Gümüş şimdiye kadar endüstriyel metaller etkilense de Çin’deki emtia kısıtlamalarından dolayı altından daha fazla etkilecek. Altın içinse anahtar seviye 1.925 dolar” dedi.