Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ciner Grubu CEO'su Gürsel Usta katıldığı Bloomberg HT Finans Merkezi programında Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen'in sorularını yanıtlayarak, grubun yatırımları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Grubun geçen yıl 725 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bu yılki ihracatın 1 milyar doları bulacağı bilgisini veren Usta, son sekiz yılda 5 milyar dolarlık yatırım yapılarak, 12 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

Kamuya 2,5 milyar liralık kaynak aktarıldığını dile getiren Usta pandemide yaşanan süreci, "2020 yılının Nisan ve Mayıs aylarında talepte durgunluk yaşandı. Biz bu süreci az maliyetle kapattık. 2021 yılının ikinci yarısından itibaren Asya pazarında talep kıpırdandı. Ancak bu kez de hem maliyetler hem de maliyet kaynaklı fiyatlar arttı." değerlendirmesinde bulundu.

İki fırın yatırımı yapılıyor

Son sekiz yılda 5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Gürsel Usta, "Artan taleple soda külü tarafında Ankara Kazan'da üretimi 300 bin ton artıracak bir yatırım yapılıyor. Önümüzdeki yıl devreye girecek. dedi.

6. hat yatırımına başlandığını, bu yatırımın 200 milyon doları aşacağını belirten Usta, ek kapasite ile kapasitenin 5 milyon 800 bin tona çıkacağını ve bunun yüzde 90'ının ihraç edileceği bilgisini verdi. Soda külü ek yatırımıyla, ek 175 kişiye iş olanağı yaratılacağını belirten Usta, cam yatırımında 1.000- 1.200 kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti.

"En çevreci şirket"

Bütün projelere sürdürülebilirliği entegre ettiklerinin altını çizen Usta, "Kendi sektörümüzde dünyanın en çevreci şirketiyiz. Üretimlerimizde yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz. Kazan Soda'da endemik bitki koruma alanı çalışması yaptık. Eti ve Kazan Soda tesislerinde 8 megavatlık güneş enerjisi kurulumu var. Su güvenliği konusunda küresel lider konumdayız. " ifadelerini kullandı.

Kadınların güçlendirilmesi konusunda projelerinin olduğunu aktaran Gürsel Usta, iş güvenliğine ve eğitime önem verdiklerinin altını çizerek, "Uluslararası iş güvenliği konusunda ödüllendirildi. Beypazarı'nda Eti Soda Özel Eğitim Okulu kurduk. Faaliyetlerimizi çevreye duyarlı ve lider olarak sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.