Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaki Shirakawa, Şubat'ta açıklanmış olan yüzde 1 enflasyon hedefinin hâlen çok uzakta olduğunu söyleyerek, merkez bankasının 10 yıldır süren deflasyonu yenme çabalarının altını çizdi.

Fiyat hedefinin hâlâ görünürde olmamasından ötürü bankanın agresif parasal genişlemeye devam etmeye kararlı olduğunu vurgulayan Shirakawa, yüzde 1 enflasyon görülünceye kadar BOJ'un bu politikasını sürdüreceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası, Eylül ve Ekim'de üst üste olmak üzere bu yıl 4 kez parasal genişleme önlemlerini artırdı. Ancak ülke ekonomisinin 3. çeyrekte geçtiğimiz yılki depremden bu yana en sert daralmasını kaydetmesi ve Eylül'de taze gıdalar haricinde tüketici fiyatlarının 5. kez düşmesiyşe büyümeyi destekleyici ve deflasyonu sonlandıracak politika baskısı devam ediyor.

BOJ 2 hafta önce sınırsız yeni kredi destek programı vasıtasıyla varlık alımlarını 11 trilyon yen genişletti ve deflasyonun üstesinden gelinmesi için hükümet ile ortak bir açıklamaya imza attı. Banka geçtiğimiz ay Nisan 2014'te başlayacak mali yılda fiyatların yüzde 0.8 artacağını öngördü.

TÜFE'nin 2014 mali yılında artıya dönebileceğini, ancak hâlen daha BOJ'un fiyat hedefinin altında olacağını söyleyen Sumitomo Mitsui Asset Management'ın kıdemli ekonomistlerinden Hiroaki Muto, BOJ'un Aralık toplantısında daha fazla teşvik uygulamak durumunda kalabileceğini söyledi.

İlgili makale için tıklayınız...