Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ikinci ekonomisi Japonya'nın muhalefet partisi, başbakan Shinzo Abe'nin Japonya Merkez Bankası başkanlığına, BOJ bürokratlardan birini seçmemesi gerektiğini söyleyerek, pozisyon için eski ekonomi bakanı Heizo Takenaka'yı düşünmesini önerdi.

Muhalefetteki "Sizin Partiniz"'in başkanı Yoshimi Watanabe, partisinin merkez bankası başkanı Masaaki Shirakawa ve 2 başkan yardımcısının yerine BOJ içinden birilerinin getirilmesini desteklemeyeceğini söyledi.

Abe, yüzde 2 enflasyon hedefini benimseyecek ve 10 yıldır devam eden deflasyonu sonlandıracak "cesur" parasal genişleme önlemleri uygulayacak adaylar aradığını dile getiriyor.

BPJ içinden biri seçilirse, zihniyette hiçbir değişikliğin olmayacağını savunan Watanabe, BOJ'un DNA'sında deflasyonu değil enflasyonu sonlandırmak olduğunu, o nedenle başkanın dışarıdan bir isim olmasının gerektiğini söyledi.

Abe'nin merkez bankası başkanı atamasında parlamentonun üst kanadından destek bulmak için küçük muhalefet partilerinin onayına ihtiyacı var.

Kabine Başkanı Yoshihide Suga, iktidardaki koalisyonun, BOJ atamaları için muhalefet partilerini de dinlemesinin gerektiğinin altını çizerek, "Onların işbirliği olmadan bunu yapamayız" dedi.