Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Singapur’un yeni yılda sürpriz şekilde faiz oranlarında artırıma gitme kararı alması mortgage kredilerinin maliyetlerinin yükselmesi ve konut fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesi ile sonuçlanabilir.

3 aylık Singapur bankalar arası faiz oranı (Sibor) konut kredilerinin çoğunun değerlendirildiği gösterge karşısında bu yıl 18 baz puan yükselerek yüzde 0.6392 ile Nisan 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Söz konusu yükselişte ABD dolarının güçlenmesi ve Singapur bankaları için yeni getirilen likidite zorunlulukları etkili oldu.

United Overseas Bank Ltd. ve Maybank Kim Eng Research Pte.’ye göre toparlanan ABD ekonomisinin Fed’i borçlanma maliyetlerini yükseltmeye yöneltmesi ile kısa vadeli faiz oranları bu yıl yüzde 1’e doğru yönelebilir. Güçlenen dolar, Singapur bankaları tarafından dolar cinsinden verilen borçların daha pahalı hale gelmesine neden oluyor.

Singapur’daki Mizuho Bank Ltd. ekonomistlerinden Vishnu Varathan, “Konut fiyatları, 2016 yılı ortasına kadar yüzde 10 düşüş kaydedebilir. Kısa vadeli faiz oranları bu yıl yüzde 1’i görerek 2014’teki seviyesini ikiye katlayabilir. Faiz oranı etkisi ile yüzde 30’dan 40’a fiyat düşüşleri görülebilir” dedi.