Advertisement
HABERLER ABONE OL

6.3 milyar dolarlık yatırımın kurdelasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kesecek. Türkiye'nin yeni yıldızı STAR Rafineri Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayıp cari açığı 1.5 milyar dolar azaltacak. STAR, Türkiye'nin ilk stratejik teşvik belgesini alan yatırım olma özelliğini taşıyor.

Star Rafinerisi'nin Aliağa'daki açılış törenine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan hükümetinin üyeleri, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, çeşitli enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar katılıyor.

Türkiye'de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafinerisi, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde son yıllarda gerçekleştirilen en büyük petrol operasyonları arasında yer alıyor. Rafineri, Türkiye'deki ilk "Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi"ne sahip proje olma özelliği de taşıyor.

Açılışta konuşan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Bu tesis enerji alanındaki dayanışmamızı güçlendirmek için uzun süredir yaptığımız çalışmaların en önemli ve somut örneklerinden biridir.

- Açılışını yaptığımız rafineri ile birlikte Azerbaycan ile ilişkilerimizin stratejik boyutunu güçlendiriyoruz.

- Bu projelerin ülkelerimizi hem tek tek kendi gayelerine hem de ortak hedeflerine yaklaştırdığına inanıyorum. 56,3 milyar liralık bir yatırım. Bunun dışında konteyner limanı, bir diğer taraftan petro kimya tesisleri...

- Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Ülkemizde önemli yatırımlara imza atan Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR STAR rafinerisini bu rakam ve bu yatırımla ülkemizde gerçekleştirmiştir.

- Son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olan STAR rafinerisi  Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesislerinden biri olarak inşallah faaliyet gösterecektir. Kendilerine ayrıca bir destek vereceğiz. Bakanlıkta bütün muamelelerin yürütülmesi suretiyle teşvikten de istifade etmiş olacak.

- Bu rafineri Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesidir. Petrol ürünlerinde Türkiye'nin dışa bağımlılığının azalması hedefleniyor. İstihdam boyutuyla da önemli olan bu tesiste 1100 kişi görev yapacak. Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine büyük bir girdi sağlarken Ege Bölgemizin de refahını sağlamış olacağız.

haberturk.com