Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ekonomi Temmuz-Eylül döneminde % 3.5 büyüdü.

Beklenti ekonominin %3.3 büyümesiydi. Ekonomi böylece 2014 yılından bu yana en iyi 6 aylık performansı kaydetti. ABD ekonomisi 2. çeyrekte %4.2 büyümüştü.

Ekonominin yaklaşık %70'ini oluşturan tüketici harcamaları ise %4 ile 4 yılın en iyi performansını kaydetti. GSYH Fiyat Endeksi söz konusu dönemde 1.7 arttı, beklenti %2.1 artıştı, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %1.6 artarak %1.8'lik tahminlerin ve Fed'in %2'lik hedefinin altında kaldı.

Açıklamada Eylül'deki Florence Kasırgası'nın tüketim ve şirket aktivitelerine zarar verdiği ancak 3. çeyrek büyümesine genel etkisinin tam olarak bilinemediği ifade edildi.

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme verisi, güçlü iş gücü piyasası ve vergi indirimlerinin tüketici ve şirketlerin talebini desteklediğini gösteriyor. Ancak Çin ile ticaret savaşları ve uygulanan ek gümrük vergilerinin ekonomide türbülansa neden olabileceği belirtiliyor. 2019'da gümrük vergileri ve güçlenen dolarla büyümenin ılımlılaşması bekleniyor.