Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump, bu ayın ilerleyen dönemlerinde Arjantin'de gerçekleştirilecek G20 ülkeleri zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping  ile ticaret konusunda anlaşmaya varmak istiyor ve üst düzey ABD'li yetkililere potansiyel maddeleri içeren bir taslak hazırlamaya başlama talimatı verdi.

Görüşmelerin henüz kamuoyuna kapalı olmasından dolayı isimlerini açıklamayan kaynaklar, Çim ile olası bir anlaşma için atılan bu adımın, Trump'ın Perşembe günü Xi ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra atıldığını kaydetti. Ardından, Trump görüşmeyi "uzun ve çok iyi" olarak niteledi ve tweet yoluyla yaptığı açıklamada, ticaret konusundaki müzakerelerin "iyi gittiğini" belirtti.

Kaynaklar, Trump'ın kabinedeki kilit bakanlara, yoğunlaşan ticaret savaşında ateşkes işareti vermek için, potansiyel bir anlaşma hazırlama konusunda hazırlıklara başlama talimatı verdiğini kaydetti ve birkaç birimin daha bu hazırlıklarda yer aldıklarını ekledi.

Perşembe günü Trump ve Xi arasında gerçekleşen telefon görüşmesi iki liderin son altı ayda kamuoyuna açık yaptıkları ilk görüşme oldu. Her iki lider de yaptıkları açıklamada, Kuzey Kore ve ticaret konularında yapıcı görüşmeler yaptıklarını duyurdu. Çin devlet medyasına göre, Trump, liderler arasında "sık ve doğrudan iletişimi" ve 30 Kasım-1 Aralık'ta düzenlenecek G-20 zirvesinde planlı yan toplantılar için "müşterek hazırlıkları" destekledi.