Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Apple Inc., Çin'deki zayıf talebi işaret ederek 20 yıldır ilk kez gelir görünümünü düşürmesinin ardından 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Şirket CEO'su Tim Cook, satışların 29 Aralık'ta biten çeyrek dönemde 84 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini söyledi. Bu rakam, önceki tahmin olan 89 milyar ila 93 milyar dolar aralığının oldukça altında kaldı. Apple geçen yılın ilk mali çeyreğinde 88.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti. Böylelikle bu yeni tahmin, Apple'ın tatil çeyreğinde Cook'un 2011'de CEO'luğa getirilmesinden bu yana ilk kez yavaşlama olduğunu rapor etmesi anlamına geliyor.

Apple hisse senetleri New York'ta Perşembe günü yüzde 10 düşerek 142.19 dolara geriledi ve yaklaşık altı yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Dün açıklanan gelir tahmini revizyonu, tüm dünyada piyasaları sarstı ve Asya'daki Apple tedarikçilerinin hisselerine de satış getirdi. Ayrıca Wall Street'te finans kuruluşları Apple içiin fiyat hedeflerini aşağı çekti.

Cook'un yatırımcılara gönderdiği mektupta yer verilen bu duyuru, haftalardır Cupertino, California merkezli şirketin içinden ve tedarik zincirinden gelen Eylül ayında piyasaya sürülen son iPhone modellerinin satışının iyi gitmediğine ilişkin işaretlerden sonra gerçekleşti. Apple'ın bayrak gemisi niteliğindeki iPhone, şirketin gelirlerinin üçte ikisini sağlıyor ve bu ürüne bağlı Apple Watches ve AirPods ürünlerinden ve Apple Music gibi hizmetlerden daha çok para kazanılmasına imkan tanıyor.

Cook mektubunda, "Bazı kilit gelişen piyasalarda bazı zorluklar algılıyorduk, ancak özellikle Çin'de olmak üzere ekonomik yavaşlamanın boyutunu önceden göremedik," dedi ve Çin ve diğer gelişen piyasaların iPhone gelirlerinde yıllık bazda görülen düşüşlerin büyük kısmını üstlendiğini, ancak iPhone yükseltmelerinin de bazı gelişmiş piyasalarda şirketin beklediği kadar güçlü olmadığını sözlerine ekledi.