Advertisement
HABERLER ABONE OL

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın pazartesi akşamı kulüplere finansal anlamda nefes aldıracak çalışmanın detaylarını açıklayacağı öğrenildi. 

Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre Ziraat Bankası ve birkaç bankanın daha kulüp borçlarına uzun vadeli bir yapılandırma yapacağı ve kulüplere nakit akışlarında rahatlama sağlanacağı belirtildi.

Süper ligdeki 18 kulübün yaklaşık 10-11 milyar TL civarında borcu olduğu, bunun yaklaşık %60'nın bankalara, kalanının ise futbol ailesine olan borcu olduğu biliniyor. Söz konusu yapılandırmayla kulüplerin banka ve finansal kuruluşlara olan borçları kapayacağı ifade ediliyor.

TFF tarafında söz konusu çalışmanın başında bulunan TFF Mali İşler, Hukuk ve Lisanslamadan sorumlu Başkanvekili Hüsnü Güreli Bloomberg HT'ye özel açıklamalar yaptı. Yaklaşık 1-1,5 ay önce proje üzerine çalışmaya başladıklarını kaydeden Güreli, bu süreçte Ziraat Bankası yetkilileriyle toplantılar yaptıklarını, Süper Lig'deki 18 kulüpten mali tablolarını talep ettiklerini ve bu tabloları Ziraat Bankası yetkililerine sunduklarını söyledi. 

Güreli, yapılandırmada sadece Ziraat Bankası'nın olmayacağını, başka bankaların da yer alacağını söyledi. Çalışmanın detaylarına ilişkin bilgi veren Güreli, kulüplere taze para verilmeyeceğini altını çizerek "kulüplerin yaklaşık 10-11 milyar TL borcu var. Borçların yaklaşık 10 yıl gibi bir vadeye yayılması planlanıyor. Tabii bu kulüpten kulübe ve nakit akışına göre değişebilir. Kesinlikle taze para şeklinde olmayacak. Kulüplerin mevcut borçları bankalar tarafından devralınacak. Vadeleri gelince bankalar borçları ödeyecek, kulüplerin geliri üzerindeki ipotekler de bu bankalara geçecek. Türk futbolunun mali açıdan kurtuluş reçetesi böyle bir plandı. Bu konuyu 2-3 yıl önce gündeme getirmiştik ama şu an oldu." diye konuştu.

"Sistemin sigortası lisans talimatı olacak"

Futbolda yeni dönemin en önemli bacağının lisans talimatında yapılacak değişiklik olacağını söyleyen Güreli "işin para ve yapılandırma tarafı bir yana, çalışmanın başarısı için asıl yapılacak olan şey lisans talimatlarındaki değişiklik. Burada belli şartları getireceğiz, önümüzdeki günlerde bunun detayı belli olacak. Kulüplere gelirlerinden örneğin %60'dan fazlasını harcayamazsın diyeceğiz. Eğer buna uymazsa, futbolcu lisansı iptalinden puan silmeye kadar çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Bu da yeni dönemde sistemin sigortası olacak. Yani UEFA'nın Fair Play uygulamasını biz UEFA'ya gitmeden kendi ülkemizde halledeceğiz. Türk futbolunun aksi takdirde kurtuluşu yoktur." ifadelerini kullandı.

Öte yandan kulüplerin 31 Ocak tarihine kadar borçlarını bankaya bildirmesi gerektiği ifade ediliyor. Söz konusu sistemin alt lig kulüpleri içinde geçerli olacağı belirtiliyor.

 Sefer Yüksel