Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD merkez bankasının enflasyon hızlanana kadar tekrar faiz artırımlarına gitmeyeceğini işaret etti. Başkan Powell'ın bu güvercin tonlu yorumu, birçok yatırımcının bu ekonomik genişleme sürecimde faiz artırımı karşısında tutum almasına neden oldu.

Fed politika yapıcıları Çarşamba günkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada sadece "daha kademeli artırımlar" referansını çekmekle kalmadı, aynı zamanda bir sonraki adımın aşağı ya da yukarı yönlü olabileceğini de ima etti. Politika yapıcılar ayrıca tahvil portföyünü daraltmaya yönelik yaklaşımın daha esnek olacağını kaydederek, finans piyasalarında son dönemde sıkı para politikasına yönelik diğer bir rahatsızlık veren konuyu ortadan kaldırdı.

Pantheon Macroeconomics Ltd. başekonomisti Ian Shepherdson, "Faiz indiriminin kartlar arasında olduğu yönünde bir duyuru olmadı, ancak bu açıklama mümkün olduğunca güvercin tondaydı," dedi ve "Politika yapıcılar yavaşlama hikayesi üzerinde duruyorlar gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

2015 yılından bu yana gerçekleştirilen 9 faiz artırımının ardından, Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, federal fon faizinin (Fed'in gösterge faizi) ikinci çeyrekte yüzde 2.25'ten yüzde 2.50'ye artırılma olsılığının yüzde 25 olduğunu kaydediyorlar. Bu, önceki tahmin olan yüzde 55'in oldukça altında.

Birçok kimse, Fed'in adımlarını endişeli finans piyasalarını yatıştırma amacıyla yaptığını düşünüyor. Zira Societe Generale'den Omair Sharif bu açıkamayı "bir özür mektubu" olarak değerlendirdi. Fed ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın şikayetlerinin de etkisi altında kaldığı ithamları ile karşı karşıya kalıyor. Nitekim Başkan Trump, Fed'in dünkü adımından sonra hisse senetlerinde görülen sert yükselişleri memnunlukla karşıladı.

Son açıklama, Aralık ayında Fed'in çok daha şahin duruşu ile zıtlık içeriyor. Piyasaların halihazırda kargaşa içinde olduğu dönemde, Powell, politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin bu yıl çok fazla faiz artırımı niyetinde olduğunu işaret ederek, yatırımcı endişelerini fazla dikkate almaz görünmüştü. Fed yetkililerinin Aralık ayındaki tahminleri, 2019 yılında iki faiz artırımını işaret ediyordu.

Powell, dünkü basın toplantısında, Fed'in bir sonraki faiz hareketinin yukarı yönlü olma ihtimalinin aşağı yönlü olma ihtimalinden daha fazla olduğu yolundaki soruya karşılık, bunun kendi beklentisi olmadığını işaret etti.

Enflasyona bakılacak

Powell, "Faiz kararı tamamen verilere bağlı olacak," dedi ve "Daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu görmek isteyeceğim ve benim için, bunun büyük kısmı enflasyon olacak. Sadece enflasyon değil, ancak enflasyon açık bir şekilde önemli olacak" şeklinde konuştu.

Hisse senedi piyasası bu gelişmelere olumlu tepki verdi ve hisseler Perşembe günü, yatırımcıların risk iştahlarının artmasının etkisiyle tüm dünyada değer kazandı. Dolar ve ABD Hazine tahvil faizleri ise düşüşlerini sürdürdü.

Fed'in bu güvercin dönüşü, yetkililerin politika açıklamasında ABD ekonomisinin "sağlam" olduğunu kaydetmelerinden dolayı şaşırtıcı oldu.

Powell, "Bu değişiklik ekonomi için temel görünümde önemli bir değişimden kaynaklanmadı" dedi ve Temeli halen sağlam görüyoruz" şeklinde konuştu.