Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin, ticaret müzakerelerinin ardından, ABD'den ithalatı önemli ölçüde artırma taahhüdünde bulundu. Taraflar ilerleme kaydedebilmek için gelecekteki görüşmeleri de planladı.  

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü, üst düzey iki ticaret temsilcisini Washington'da bulunan Çinli temsilcilerle birlikte Çin'e göndereceğini belirtti. Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ticaret görüşmelerini ileriye taşımak için Şubat ortasında Çin'e ziyarette bulunacak.

Cuma günü Çin Xinhua News Agency'nin haberine göre; içten, spesifik ve verimli geçen görüşmelerde taraflar önemli ölçüde yol aldı. Çin ABD'den tarım, enerji, sanayi alanlarında ürün ve hizmetlerin ithalatını artırmayı kabul etti. Taraflar ayrıca fikri mülkiyet hakları ve teknoloji hususunda işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Yapılan açıklamada Beyaz Saray herhangi bir taahhütte bulunmadı, ancak sürecin devam ettiğini ve üzerine çalışılması gereken çok fazla konu olduğunu belirtti. Beyaz Saray 1 Mart'a kadar "tatmin edici bir sonuç" alınamaması durumunda gümrük vergilerinin tekrar yükseltileceğini de yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump ayrıca Çin devlet Başkanı Xi Jinping'ten resmi bir davet alırsa yüz yüze görüşebileceğini işaret etti. Trump Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada "Yakın zamanda arkadaşım Xi ile aramızda gerçekleşecek bir görüşme olmadan ticaret anlaşmasında nihai bir sonuç olmayacak" demişti. Buna bağlı olarak Trump'ın Şubat ayının sonlarına doğru Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile gerçekleştireceği görüşme sonrası Çin Devlet Başkanı Xi ile de bir görüşme yapma ihtimalini artıran açıklamalarda bulundu.

Trump, Oval Ofiste Liu He ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tarafların muazzam bir süreç geçiriyor olması bir anlaşmaya vardığımız anlamına gelmiyor" demişti. Çin ise Amerika'dan ciddi miktarda soya fasulyesi almak konusunda taahhütte bulunmuştu.

Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada tarafların derin ve detaylı bir görüşme içinde olduklarını ve genel olarak ABD'nin Çin'den talep ettiği yapısal reformlar konusuna odaklandıklarını belirtti.