Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Denetim ve danışmanlık şirketi EY'nin 2021 yılının ilk çeyreğine dair halka arz performansını gösteren raporunda, piyasadaki likiditenin küresel halka arz piyasasını canlandırdığı belirtildi.

Raporun detaylarında, küresel halka arz rakamının ve hacminin son 20 yılın en iyi performansını sergilediği kaydedildi. 2021’in ilk çeyreği ‘satın alma anlaşmaları ve halka arz cephesinde oldukça kuvvetli geçti. Teknolojideki ivmelenen büyüme ve fırsatçı işlemler, hem yeni hem de mevcut yatırımcıların bu furyaya katılmasına yardımcı oldu.

Rakamlarla 2021 yılının ilk çeyreği nasıl geçti?

Kümülatif rakamlar incelendiğinde; yılın ilk çeyreğinde halka arz eden 430 adet şirketin toplam büyüklüğü 105.6 milyar dolar seviyesinde oldu. 2021 yılının ilk çeyreğinde halka arz eden şirketlerin yüzde 25’i Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika bölgelerinden, yüzde 28’i Amerika’dan, kalan yüzde 47’si ise Asya-Pasifik bölgesinden geldi. Halka arzın büyüklükleri incelendiğinde, halka arzların yüzde 43’ü Amerika’da, yüzde 32’si Asya Pasifik bölgesinde, kalan yüzde 25’i ise Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika bölgelerinde gerçekleşti.

Amerika’daki halka arz aktivitesi yılın ilk çeyreğinde güçlü değerlemeler ve kuvvetli piyasa dinamiklerinde sürdü. Ülkedeki halka arz sayısı ve büyüklüğü yılın ilk çeyreğinde 20 yılın en iyi performansını sergiledi. Asya-Pasifik bölgesinde de Amerika’ya benzer bir tablo çizildi. Bölgedeki halka arz rakamları, küresel halka arzın yaklaşık yüzde 50’sine tekabül etti. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki halka arzlar ise, 2020 yılının aksine 2021 yılına oldukça kuvvetli bir seyirle başladı.

Avrupa tarafında Brexit’in geride kalması, bölgedeki halka arz işlemlerinin canlanmasını tetikledi. 2021 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen en büyük halka arzlar Amsterdam, Frankfurt ve Londra’da gerçekleşti. Yatırımcılar nezdinde bir diğer iyi haber ise, piyasaya çıkan Unicorn’ların olmasıydı. Ayrıca eski usul halka arzların dışında doğrudan listeleme şeklindeki yeni usul halka arzlarda piyasayı hareketlendirdi. Fakat halka arzlardaki bu patlamaya rağmen, yatırımcı güveninde düşüşler sürdü.