Advertisement

Birkaç gün önce hisse senedi piyasasında gündem geçen hafta görülen düşük seviyenin ne kadar dayanıklı olduğuydu. S&P 500 Endeksi'nde sadece bir seans ve yüzde 4.4'lük düşüş bu güveni altüst etmeye yetti.

Endeksin bu seviyenin altına gerilemesi kolay değil. Öyle ki 23 Mart seviyesine gerilemek için yüzde 9.4'lük bir düşüş yaşanması gerekir. Ancak iki gün süren yüzde 62lık bir düşüşün boğaları ne kadar etkilediğinden söz etmeye gerek yok.

ABD Başkanı Donald Trump ABD'lilerin önünde zorlu geçecek bir iki hafta olduğunu söylediğinde, ekonominin çok daha uzun bir süre kapalı kalacağına dair artan farkındalık beraberinde endişeyi de geri getirdi. Üst düzey doktorların ABD'de 240 bin can kaybı olabileceği uyarısı da panik halini artırdı. S&P 500 Endeksi yüzde 4.4 düşüşle 2,470 puana geriledi.

JPMorgan Chase & Co. stratejistleri ABD hisselerinin muhtemelen en kötüsünü gördüğünü söyleyenler arasındaydı. Morgan Stanley stratejistleri S&P 500 Endeksi'nin düşük seviyelerini yakın bir zamanda test etmeyeceğini söylemişti. Genel düşünce zorunlu nakde dönüşlerin sona erdiği ve eşi benzeri görülmedik ölçekteki mali ve parasal desteğin muhtemelen piyasaları stabil tutmaya yeteceği yönündeydi. Bu beklentiler hala geçerli olmasına karşın artık çok daha cılız.

Inverness Counsel LLC CIO'su Tim Ghriskey, "Dip gördüğümüze ilişkin çok fazla umut vardı. Bu ralliye katılan her yatırımcı için çok cesaret kırıcı bir durum." dedi.

S&P 500 Endeksi'nde kayıplar, ABD'li istihbarat kaynaklarının Çin'in virüs salgınının ölçeğini gizlediğini belirtmesi ve New York ile İtalya da vaka sayısının artmasıyla Çarşamba günü hızlandı. Avrupa'da ekonomi verileri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Ayrıca ABD'de yaklaşan bilanço dönemiyle ilgili kaygılar da arttı.