Advertisement

Caspian Gas Forum'a katılmak üzere Türkiye'ye gelen Nabucco Konsorsiyumu Sözcüsü Christian Dolezal ile konuşuyoruz. Dolezal, Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin sanıldığının aksine Nabucco projesi açısından da fırsat yarattığını anlatıyor. Dolezal, "TANAP, Nabucco için ek olanaklar sunuyor ve bu boru hattı Nabucco ile birleştirilebilir" diyor.
Dolezal, Nabucco Konsorsiyumu'nun mayıs ayında sunduğu Nabucco Batı boru hattının Orta Avrupa için çıkış noktası olması teklifinin kabul edilmesinden memnun. Şahdeniz 2 Konsorsiyumu, Haziran 2013'te Azerbaycan doğalgazının Avrupa'ya nasıl taşınacağına Nabucco Batı ve Trans Atlantic Pipeline (TAP) arasında seçim yaparak karar verecek. Nabucco projesinin küçültülmüş versiyonu olan Nabucco Batı, Azerbaycan doğalgazının Türkiye'nin doğu sınırlarından başlayarak Bulgaristan üzerinden Avusturya'ya ulaştırılmasını öngörürken TAP, Azeri doğalgazının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngörüyor.
7 milyar dolarlık TANAP projesi, 100 yıl boyunca Türkiye'yi bölgede gaz geçiş merkezi yapıyor. Dolezal ile sohbetten anlıyorum ki, TANAP'ın imzalanması Türkiye'yi bölgede gaz geçiş merkezi yapmış bile.
TANAP'ın hissedarlarından BOTAŞ, aynı zamanda Nabucco Batı'nın da ortakları arasında. Dolezal, "Nabucco Batı, Türkiye'den geçmeyecek olsa da BOTAŞ, Nabucco Batı'da 6 hissedar arasında. Türk hissedarlarımızın projemizde olması çok önemli; çünkü Nabucco Batı, Türkiye ile Avrupa arasında ortak bir proje. Bunda bir değişiklik olmadı. Bunun böyle devam etmesini isteriz" diyor. Dolezal, BOTAŞ'ın hem TANAP hem Nabucco Batı'da hissedar olmasının Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'nun Nabucco Batı'yı seçmesi şansını artırdığını söylüyor.

 

Mandarin Oriental Bodrum'da fiyatları artırdı

The Residences at Mandarin Oriental Bodrum projesi lansmanı için önce Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı ile Cennet Koyu'ndaki projeyi dolaşıyoruz. Projenin kaba inşaatı bitmiş, 300 zeytin ağacı, 100 bin ağaç ve 1 milyon bitki itinayla araziye dikiliyor. Samsun Bafralı olan Vedat Aşçı, projenin yeşillendirilmesiyle bizzat ilgilendiğini anlatıyor.
Zeytin ağaçlarını ve İtalya'dan getirdiği ağaçları gururla gösteriyor. "Bu ağaçlar büyünce burası denizden baktığınızda da yemyeşil olacak" diyor. O zaman dünyaca ünlü İtalyan mimar Antonio Citterio tarafından özel olarak tasarlanan The Residences at Mandarin Oriental Bodrum projesi tam anlamıyla Cennet Koyu'na yakışır olacak. Projeyi dolaşırken vereceği konsere hazırlık yapan Eros Ramazzotti ve kardeşiyle karşılaşıyoruz.
Eros Ramazzotti, Bodrum'a ilk defa gelmiş. Önce kardeşini göndermiş, o "Burası muhteşem bir yer" deyince konser için gelmeye karar vermiş. Ramazzotti, Cennet Koyu'na âşık olunca projeden bir ev satın almış. 600 milyon Euro'luk projenin 400 milyon Euro'luk yatırımının tamamlandığını söyleyen Vedat Aşçı, "Mandarin Oriental'in Bodrum'a geldiğinin duyulması, Bodrum'da gayrimenkul fiyatlarını yüzde 30 artırdı" diyor.
Projenin yüzde 60'ı satılmış. Satışların da yüzde 25'i yabancılara yapılmış. Mandarin Oriental'in Türkiye'ye giriş için Bodrum'u seçmesi, Bodrum'u dünya lüks pazarında şimdiden yükselen değer yapmış bile. Mandarin Oriental Hotel Group'un Bölge İş Geliştirme Direktörü Paul Massot ve Vedat Aşçı'dan duyduğuma göre, İstanbul'da Mandarin Oriental Otel'i açmak için yer bakıyorlarmış. İlk otel Boğaz hattında, hatta Levent yakınlarında olabilirmiş.