Advertisement

Dünya Kadınlar Günü'nün arifesinde Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton ile BloombergHT'de yönetim katında yayındayız. Geleceğin sektörü olan sağlık ve enerji alanlarına yatırım yaptığını 'söylediğimi değil yaptığımı yapın dercesine' yeni yatırımlarını bizlerle paylaşıyor. Kendisi aynı zamanda Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı ve Alvimedica'nın Alarko Holding ile alakası olmadığını şöyle anlatıyor: "Alarko 1954'te kuruldu; köprüler, yollar, rafineriler ve enerjiye yatırım yapar vs. Çoktan beri Alarko kendi başına yürüyüp gidiyor. Ama ben sağlığa çok ilgi duydum. Bunu Alarko ile bir araya getirmeyi hiç aklıma getirmedim. İsveç'te ve Danimarka'da yerleşik Türk asıllı ilim ve bilim adamlarının bir merakı oldu. Yüz milyon Euro'nun üzerinde bir fon kurdular, Türkiye'de küçük atölye halinde bir yeri satın aldılar sonra Amerika'da büyük bir fabrika satın aldılar. Stand, balon ve benzeri kalp tamiratı yani damar tamiratı ile ilgili yüksek teknoloji yapan bir fabrikayı satın aldılar ve olduğu gibi kargo uçakları ile Türkiye'ye getirdiler". Alaton, keyifle 2007 yılından beri Çatalca'da, serbest bölgede yeni kurulan fabrikayı ve altı sene içinde dünya markası olmak için aldıkları yolu anlatıyor. Alvimedica'nın Türkiye ve ABD'de fabrikaları dışında Hollanda'da 26 kişilik Ar-Ge merkezi ve Amsterdam'da dağıtım şirketi varmış. Tüm bu yatırımlar sayesinde Çatalca'da imal edilen ürünlerin yüzde 90'ı ihraç ediliyormuş. Türkiye'deki beyin gücü ve dinamik toplum Alvimedica'nın ABD, Meksika ve İrlanda dışında Türkiye'de üretim yapmayı tercih etmesine neden olmuş. Zaten Güney Amerika ve Avrupa'ya ihracat yaptıklarını söyleyen Alaton, iki yıl içerisinde de üretilen ürünleri ihraç ettikleri ülkeler listesine Çin, Hindistan ve Rusya'yı eklemeyi hedeflediklerini anlatıyor.

'OTOMOTİVE YATIRIMIN VAKTİ GEÇTİ'
Alaton'un 201 0'da bana verdiği röportajda söylediği hedeflerden çoğunu geçekleştirdiği dikkatimi çekti ve ekip olarak geleceğe odaklanması ve enerjisi bizi hayran bıraktı. Alaton,"Otomobile yatırımın vakti geçti. Nedenine gelince kendi içinde otomobil konsepti artık sonuna doğru geliyor" diyor. Alaton, "Renault'nun CEO'su Carlos Ghosn bile Avrupa otomobil piyasası 'çöktü' kelimesini kullandı. Sağlıkla ilgili yüksek teknoloji yani beyne dayalı, yükte hafif pahada ağır, kâr marjı yüksek, bakın otomobilin Türkiye'ye katkısı %2 -%3 çünkü parçaların çoğu zaten yurtdışından geliyor" diyerek neden iddiasında ısrarcı olduğunu anlatıyor. Alaton ile sohbetten öğreniyorum ki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün kendisine yaptığı ziyarette, sağlık yatırımları ile ilgili söylemlerine kulak verdiklerini, bakacak olursak kamu harcamaları içinde eskiden ilk sırada yer alan otomotiv beşinci sıraya eskiden beşinci sırada olan sağlık harcamaları da birinci sıraya çıkmış. Bir gün Türkiye sağlıkta Nobel alacak iddiasını da koruyan Alaton'dan duyduğuma göre Alvimedica olarak Çatalca'da 720 dönümlük bir sahada Fransız ve Amerikalılar ile beraber Bio-City projesini geliştirerek dünyada biyoteknoloji alanında kendini ispat etmiş markaları davet ediyorlarmış.

'KADINLARLA GLOBAL COMPACT ÖDÜLÜ'NÜ ALDIK'
Fakat İshak Alaton'a heyecan veren bu işin bir yönü daha var. O da, Birleşmiş Milletler'in Global Compact Ödülü. Bu ödül dünyanın birkaç sayılı şirketine verilmiş bir ödül. Birçok standardı var fakat en önemli standardı; kadın-erkek eşitliğine önem veren şirketlermiş. Malum geçtiğimiz hafta kadınlar haftası idi. Alvimedica'nın bu ödülü alması İshak Alaton'u çok sevindirmiş. Anlayacağınız örnek adam kadın istihdamında da diğer şirketlere örnek olmaya devam ediyor. Çatalca Alvimedica'da iki yüz yirmi kişi çalışıyor; çalışanların yarısından fazlası kadınmış. Alvimedica'da Yönetim Kurulu'nda da kadınların büyük ağırlığı var. İşte bundan dolayı ki Alvimedica'ya Birleşmiş Milletler Global Compact Ödülü'nü vermiş. Normalde artık kravat takmadığını ama Kadınlar Günü olduğu için pembe kravat taktığını söyleyen Alaton, "Yalnız sağlıkta değil bütün dallarda kadınların tercih edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü kadın biraz geride kaldığı için bu güne kadar daha hırslı olur, daha çok kendini ispat etmeye çalışır" diyor.