Advertisement

Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar ile Bloomberg HT' de 'Yönetim Katı'nda, Türkiye'ye getirdikleri Hyundai markası ile Güney Kore'nin adı nasıl anılıyor ise Türkiye'nin adının da bir otomobil markası ile anılması için çok geç kalıp kalmadığını ve ne şartlar gerektiğini konuştuk. Kibar /'Şartlar sağlanırsa birden fazla grup bu işe girebilir" dedi. Kibar, "Yerli otomobilde vergi desteği ve kamunun yanında olması şart" diyor. işte Kibar'ın Türkiye'nin otomobil markasını yaratması için olmazsa olmaz kriterleri....
■ Yerli otomobil üretmek iyi bir fikir mi yoksa intihar mı?
Olayı ekonomik ölçeği ile mukayese etmek lazım. Şöyle ki; özel tüketim vergisinde hafif ticari araçlara yüzde 15'in uygulandığı binek otomobillerde yüzde 40 ile başlayan özel tüketim vergisi uygulandığı ortamda binek otomobili üreterek pazarda rekabetçi olmak zor. Neredeyse sıfırdan başlayacak bir marka için önemli anlamda sıkıntılı bir durum söz konusu olur. Bir kere buradaki haksızlığın düzeltilmesi lazım. Tekrar konumlandırılması lazım ki yerli üretime yönelik beklenen amaçlarda adımlar daha sağlıklı atılsın çünkü vergi otomobilin üzerinde önemli miktarda oransal olarak bir matrah teşkil ettiği için çok önemli bir kaldıraç fonksiyonu var.
■ Türkiye'de her yıl bir milyon bebek doğuyor ve bir milyon araç ekleniyor. Türk üreticinin bundan pay alabilmesi için ne yapılmalı?
Öncelikle bir kere özel tüketim vergisindeki bu haksız farklılığın giderilmesi gerekir. ikinci burada üretim yapmaya hareket edecek kurumun bir şekilde belirli adet ürün için dahi olsa sıfır özel üretim vergisi ile teşvik edilmesi icap eder. Üçüncüsü kamunun da bir miktar sermayeyi bu müşterek üretim şirketinin içine koyması gerekir.
■ Babayiğitliğe en yakın kim bunu tartışıyoruz. Kibar Holding ne kadar yakın?
Biz gerektiği kadar yakın oluruz. Şartlar ekonomik ortam oluştuğu zaman biz veya başkası fark etmez altyapı sağlıklı yürünebilir oluştuğu zaman bir değil birkaç kurum da buna iştirak edebilir.