Advertisement

Sabancı Vakfı'nın geçen yılki hibe programına çocuk gelinler damgasını vurmuştu. Sabancı Vakfı'nın hibe programı kapsamında desteklediği Çocuk Gelinler konusu basında da geniş yer alınca Güldal Akşit tarafından Meclis'e kadar taşınmıştı. Sabancı Vakfı bu yıl da geçen yıl olduğu gibi sosyal değişim ajanı yaratma konusunda çalışmalarına devam ediyor. Önceki akşam Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan ile bu yılki projeleri konuşmak için bir araya geldik. Gecede öğrendiğime göre, Sabancı Vakfı'nın 2007 yılından bu yana verdiği tüm hibelerin toplam tutarı bu yıl 9 yeni projeye daha 1.1 milyon TL hibe verilecek olmasıyla 5 milyon TL'yi aşacak. 5 yılda 50 bin kişinin hayatına dokunmuş olmaktan gururlu olan Güler Sabancı, "Yaptıklarımız birer kar tanesi ama kar topuna çevirmemiz lazım, büyütmemiz lazım. Ülkemiz Dünya İnsani Gelişmişlik Endeksi'nde 169 ülke arasında 83'üncü sırada yer alıyor. Bu konumumuzu üst sıralara taşımak için sosyal değişimi STK'lar aracılığı ile yapmaya çalışıyoruz" diyerek misyonlarını bir kez daha hatırlattı.

YETENEKLER EVRENSEL AMA FIRSATLAR DEĞİL...
Güler Sabancı, ABD'de dünyanın en önemli hayırseverlerini bir araya getiren sosyal değişim projelerinde yeniliklerin tartışıldığı Global Philantropists Circle (GPC) toplantılarından birkaç gün önce dönmüş. Sabancı, toplantıda 15 yaşında bir Amerikalı aile tarafından evlatlık edinilen Afrikalı genç 'Sierra Leone'un konuşmasından çok etkilendiğini anlattı:" Sierra Leone'un söylediği bir söz beni çok etkiledi. 'Dünyada yetenekler evrensel ama fırsatlar eşit değil'. Biz de Sabancı Vakfı olarak ülkemizde 36 milyon kadın 25 milyon genç ve 8.5 milyon engellinin fırsat eşitliği için çalışıyoruz".

CEZAEVLERİNDE ARTIK 'UÇURTMAYI VURMAYACAKLAR'
Vakıf bu yıl,"Uçurtmayı Vurmasınlar" diye, cezaevinde anneleri ile birlikte mahkûm olan çocukların gelişimi için çalışan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın "Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar" projesinden, beyin felçli çocukların gelişimiyle ilgili aileleri bilinçlendirmeyi hedefleyen Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nin "Bilinçli Aile, Engelsiz Çocuk" projesine kadar hayata dokunan önemli sorunların ele alındığı önemli projelere destek verecek.Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 2011 yılında 1.1 milyon liralık hibe şöyle paylaşılacak:
■ Kadın Dayanışma Vakfı' "Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Artırılması Projesi": 189.581
■ Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği "Bilinçli Genç Mutlu Genç Projesi": 51.007
■ Genç Hayat Vakfı "Yurttan Sesler Projesi": 115.404
■ Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Projesi": 130.598
■ Türkiye Gençlik Birliği Derneği "Gördüm Duydum Biliyorum Projesi": 111.000
■ Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği Engelli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim Projesi: 90.000
■ Görme Özürlüler Derneği "Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu Projesi": 172.410
■ Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği "Psikiyatrik Teşhisli Bireylerin Güçlenmesi ve Karar
Mekanizmalarına Katılımı Projesi": 150.000
■ Serebral Palsili Çocuklar Derneği "Bilinçli Aile, Engelsiz Çocuk Projesi :1 50.000

BİZİM TOPRAK DAHA FAZLA SULANMAK İSTİYOR
Güler Sabancı, bu işin aslında çiftçiliğe benzediğini belirtirken, "Bazı toprak vardır sularsın daha uzun süre beklemek sabır gerekir. Hiç umutsuzluğa kapılmadım. Bazı toprak daha fazla bakım ister bütün mesele bu" diyor ve benim de aralarında olduğum kadın gazetecilerin özellikle kadın milletvekili aday sayısını gündeme getirip partilerimiz yetirince pozitif ayrımcılık yapmadı sitemini duyunca, "Şu anda 48 kadın milletvekili var 100'e çıkar diyorsunuz ne güzel yola devam" diyecek kadar da heyecanlanıyor. Söz kadından açılmışken hafta başında gazetemize yansıyan, görevini bugün devredecek olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ödül aldığı gece söz emekliliğe gelince, 'Eve gidip Düriye Hanım'ı döveceğim o da beni evden atacak' şakasını hatırlatınca, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı başta olmak üzere hiç kimse inanmıyor 'Yok öyle bir şaka yapmamıştır' diyorlar. Sabancı, 'Kadın hakları ve fırsat eşitliği ABD'de benim katıldığım toplantılarda da tartışıldı maalesef gelişmiş ülkelerde bile kadınlara fırsat eşitliği henüz sağlanamıyor'
diye anlatıyor. Ama Güler Sabancı'nın tabiriyle bizim toprağın daha fazla sulanması gerektiğini adeta Yılmaz'ın eşi Düriye Hanım ile ilgili şakası kanıtlıyor.