Advertisement
HABERLER ABONE OL

İhracatçının kurla ilgili şikayetleri devam ediyor.

Daha önce Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe Bloomberg HT ekranlarında kurun enflasyon oranında artması gerektiği mesajını verirken, ihracatçı birliklerinin yöneticileri de bu konudaki şikayetlerini sürdürüyor.

Son açıklama İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca'dan geldi.

Antalya'da, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği tarafından (TDKD) düzenlenen 9. Leather&Fur Fuarı'nda konuşan Karaca, kurların olması gereken seviyenin altında kaldığını ve sektörlerin bu durumdan dolayı zor günler geçirdiğini vurguladı.

Karaca, “Son 1 yıla baktığımızda TL maliyetlerimiz artarken kur aynı seviyede kaldı. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerimizle rekabet etmek de zor. İhracatçı TL maliyetlerle döviz kuru arasında sıkıştı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin ‘Kurlar da enflasyon oranında artmalı’ açıklamasını desteklediğini söyleyen İDMİB Başkanı Güven Karaca, kurların olması gereken seviyenin altında kaldığını belirterek, “Elbette hiçbirimiz enflasyonun olmasını istemeyiz. Ama enflasyon varsa, Döviz kurunun da o oranda artması lazım. Son 1 yıla baktığımızda kur aynı seviyede. Geçen yıl bir firmanın 1 milyon lira işletme sermayesi ihtiyacı varsa bugün bu ihtiyaç 4 milyon TL’ye çıkmış durumda. TL maliyetlerimiz artarken kur aynı seviyede kalıyor. Rakiplerimizle aynı döviz cinsi ile rekabet ederken kendi para birimlerimizde artan maliyetler belirleyici oluyor. Bu kur seviyesi ile artan TL maliyetini karşılamak da rakiplerimizle rekabet etmek de zor. İhracatçı TL maliyetlerle döviz kuru arasında sıkıştı” dedi.