Advertisement
HABERLER ABONE OL

Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle kredi faizlerinde tüm segmentlerde yukarı yönlü ivme etkisini hissettirmeye devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, 20 Kasım ile biten haftada bankaların uyguladığı ihtiyaç kredilerinde ortalama faiz yüzde 21,23 olarak kaydedildi. Böylelikle ihtiyaç kredileri faizlerinde 2020 yılının zirve seviyeleri görüldü.

Koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadele kapsamında uygulanan parasal genişlemenin etkisiyle ihtiyaç kredisi faizlerinde Nisan ayında yüzde 8 seviyeleri izlenmişti. Normalleşme kapsamında parasal sıkılaştırma gelirken, tüm segmentlerde olduğu gibi ihtiyaç kredisi faizlerinde de yukarı yönlü hareket başlamıştı.

Tüketici güven endekslerinde Kasım'da düşüş kaydedildi

İhtiyaç kredisi faizlerinde yükseliş izlenirken, tüketici güven endeksleri de Kasım'da düşüş gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yapılan Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azaldı; Ekim ayında 81,9 olan endeks, Kasım ayında 80,1 oldu.

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Kasım'da bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 16.52 gerileyerek 54.76 ile 2015 Eylül’den bu yana en düşük değeri aldı.