Advertisement
HABERLER ABONE OL

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, beklentilerden daha hızlı gerçekleşen toparlanma neticesinde Amerikan Merkez Bankası’nın 2022 sonuna kadar faiz artırmasını beklediğini, varlık alımlarının azaltılması kararının da gelecek birkaç ay içinde alınabileceğini söyledi.

Çarşamba akşamı gazetecilere açıklamalarda bulunan Bostic, “Son verilerdeki yukarı yönlü sürprizler dikkate alındığında, ilk faiz artırımı için beklentimi 2022 sonuna çektim. 2023’te iki adım öngörüyorum” dedi.

ABD ekonomisinin pandemi etkilerinden kurtulma yolunda ilerlediği görüşünü aktaran Bostic, bu yıl için yüzde 7 büyüme ve yüzde 3,4 enflasyon öngördü.

Gelecek yıl faiz artırımı bekleyen banka üyelerinden biri de Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan’dı. Çarşamba günü Bloomberg News’a konuşan Kaplan, Fed’in varlık alımlarını azaltma eşiğine insanların düşündüğünden daha erken ulaşacağını tahmin etti.

Kaplan, “İnsanların düşündüğünden daha hızlı olmasını beklediğim kayda değer ilave toparlanma görüldükçe ve pandemi etkisi ortadan kalktıkça, risk yönetimi açısından hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarını ayarlamanın çok daha faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Powell enflasyondan endişe duymuyor

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinde son dönemde görülen enflasyon artışının beklentilerin üzerinde olduğunu ama muhtemelen geçici olacağını söylemişti.

Salı günü ABD Temsilciler Meclisi alt komitesine koronavirüs krizi hakkında sunum yapan Powell bir soru üzerine, “Enflasyondaki beklenti üzeri artışın kayda değer bir bölümü, hatta belki de tamamı ikinci el araba ve kamyonlar gibi ekonominin açılmasından doğrudan etkilenen kategorilerden kaynaklanıyor” demişti. Ancak Fed Başkanı bu görüşe dair belirsizlikler olduğunu da kabul etti ve “Bu etkilerin beklediğimizden daha büyük ve daha uzun süreli olabileceğini söyleyebilirim” diye eklemişti.