'İki yeni düzenleme dijital bankacılık 5.0'ın kapılarını açacak'
Uzaktan müşteri edinimi ve açık bankacığın finans sektörünü birkaç adım ileriye taşıyacağını vurgulayan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, "Mobil ve yapay zeka teknolojileri ile 4.0 olarak tanımladığımız bankacılık yaşam evresinde 5.0'ın kapıları açılacak" dedi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, uzaktan müşteri edinimi ve açık bankacılık ile artık dijital bankacılığın bir üst seviyeye çıkacağını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Sezen, "Bu iki yeniliğin hayatımıza girmesiyle birlikte, 2021 yılında, finans sektörü daha da gelişecek, birkaç adım daha ileriye taşıyacak. Mobil ve yapay zeka teknolojileri ile 4.0 olarak tanımladığımız bankacılık yaşam evresinde 5.0’ın kapılarını açacak" dedi. Dijitalleşmeyi bireyin tetiklediğini kaydeden Sezen, pandeminin bireylerin dijitalleşme yönündeki beklentilerini hızlandırdığını söyledi. En son yasal düzenlemelerle bankacılık ve finansta yeni açılımların hızlanacağının altını çizen Sezen, "Bankacılık ve finans alanında yeni açılımlar getirecek üç önemli yasal düzenlemenin uygulamalarını önümüzdeki yıl görmeye başlayacağız" diye konuştu.
'MOBİLDE 361 İŞLEM YAPIYORUZ, TEK YAPAMADIĞIMIZ UZAKTAN MÜŞTERİ EDİNİMİYDİ'
Ocak ayında başlayacak olan uzaktan müşteri edinimi sayesinde yeni bir döneme adım atıldığını kaydeden Sezen, ıslak imza sürecinin ortadan kalkacağını ve henüz müşteri olmayan kişilere uçtan uca dijital bir deneyimle dakikalar içinde müşteri olma imkanı sunabileceklerini söyledi. Sezen, "Mobilde yapamadığımız 361 işlem var yapamadığımız tek işlem vardı o da uzaktan müşteri edinimiydi. Artık onun da önü açılıyor" dedi. Uzaktan kimlik tespiti ile müşteri olma süreciyle, dijital işbirliklerinin artacağını, tasarruf sağlanacağını, finansal kapsayıcılığın artacağını ve bankacılığa erişimin kolaylaşacağını belirten Sezen, "Bu düzenlemenin beraberinde getireceği yenilik dijital işbirlikleri olacak. Sadece bankacılık kanalları ile sınırlı kalmayacak bir deneyim göreceğiz. İlerleyen dönemlerde farklı platformlarda API entegrasyonları ile bireyler banka uygulamasına, internet sitesine dahi girmeden; o sırada bulunduğu alışveriş sitesi veya farklı bir dijital iş ortağının internet sayfası üzerinden başvuruda bulunarak banka müşterisi olabilecek. Islak imza ve yüz yüze kimlik doğrulama zorunluluğunun olmadığı uzaktan, uçtan uca dijital bir süreçle dakikalar içerisinde süreci tamamlayarak müşterimiz yaptığımız kişilere o an ihtiyaç duydukları ürünü/hizmeti bulundukları ortamdan ayrılmadan, anında sunabileceğiz" diye konuştu.
'OPERASYONEL MALİYET DÜŞECEK'
Bankacılık ve finansta müşteri ile ilk ilişki başlatma anının tamamen uçtan uca dijitalleşmesinin sektörde operasyonel maliyetleri düşüreceğini söyleyen Sezen, müşteriler nezdinde de zamandan tasarrufu beraberinde getireceğini belirtti. Sezen şöyle devam etti: "Ayrıca, bireylerin bankacılık sistemine, finansal piyasalara erişimini ve tabana yayılımı genişletici bir katkı sağlayacak. Müşteri olma süreçleri dijitalleştikçe; bireyler nezdinde bankacılık sistemi çok daha kolay ulaşılabilir olacak; Bankacılık ile olan ilişkileri çok daha hızlı gelişecek. Bu gelişim, ülke ekonomisi açısından kaynakların ve kullanımların kaydileştirilmesi adına da büyük bir katkı sağlayacak."
'2021'DE KONUŞMADAN DAHA ÇOK EYLEME GEÇECEĞİMİZ BİR DÖNEME GİRİYORUZ'
"2021'de artık konuşmadan daha çok eyleme geçeceğimiz döneme giriyoruz" diyen Sezen, "Artık her işi yapacağım çağını geçtik, işbirliği çağındayız" değerlendirmesinde bulundu. Açık bankacılığı kısaca; finansal hizmetlere erişimi daha kolay ve daha ucuz hale getirmek için bankacılık altyapısının üçüncü parti kuruluşlara açılması ve müşteri izni doğrultusunda finansal verilerin demokratikleşmesi şeklinde tanımlayan Sezen, açık bankacılık uygulamaları ile finansal hizmetlerin bankacılık kanallarının dışına çıkıp, farklı platformların içine girdiğini kaydetti. Sezen, açık bankacılığın finansal kapsayıcılığın artırılmasını, finansal ürün ve hizmetlerin geliştirilmesini, finans sektöründe şeffaflığın ve rekabetin artırılmasını, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve finansal hayatın kolaylaştırılmasını amaçladığını söyledi. Sezen, açık bankacılığın doğuracağı sonuçları ise; "Rekabet ve yenilikçiliği teşvik edecek, finans sektöründe ürün ve hizmetler kalitesinin artmasını sağlayacak, işbirliklerini artıracak, finans sektörünü birkaç adım ileriye taşıyacak" diye özetledi.
'AÇIK BANKACILIK 2021'DE TAM POTANSİYELİYLE GÖRÜLMEYE BAŞLANACAK'
2021 yılının açık bankacılık uygulamalarının tam potansiyeliyle kullanılmaya başlanacağı ve bu kapsamda uygulama örneklerinin daha yaygın şekilde görülmeye başlanacağı bir yıl olacağını belirten Sezen, "Banka hesap bilgilerinin ve ödeme başlatma yetkisinin müşteri onayıyla başka banka ve firma uygulamalarından erişilebilir hale gelmesiyle rekabet de artacak. Finansal tüketiciyi memnun edecek yenilikçi ve deneyim kalitesi yüksek hizmetlerin ortaya çıkışını hep birlikte izleyeceğiz. Rekabet ortamında geliştirilecek yenilikçi finansal hizmetler ile vatandaşlara çok daha hızlı, düşük maliyet ve yüksek kullanıcı deneyimi ile işlem gerçekleştirebilme imkânı sunabilirken, finansal kuruluşlar da hâlihazırda sunmakta oldukları temel hizmetlerini vatandaşlara daha yaygın ve müşteri ihtiyaçlarına en uygun şekilde kullandırabilecek" diye konuştu.