Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT Genel Müdürü Ali Can Türkoğlu S-400 konusunda ikinci bir anlaşmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Rus haber ajansı Tass’a göre, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Teşkilatı Başkanı Dmitry Shugaev, Rusya ve Türkiye’nin ikinci S-400 füze sistemi tedariği sözleşme imzaladığını söylemişti.

Türkoğlu konuyla ilgili Bloomberg HT yayınında şu detayları verdi: "Bir kere ikinci bir anlaşma söz konusu değil. Türkiye ile Rusya arasında yeni bir S-400 alımı ile ilgili bir anlaşma yok. Hatırlayalım Türkiye ile Rusya arasında S-400 anlaşması yapıldığında Türkiye Rusya’dan iki sistem olarak S-400 alımını gerçekleştirmişti. Bunların ilki zaten hazır sistemdi ve teslim edildi. Şimdi ikinci ile ilgili olarak Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeler devam ediyor, zaten başından beri devam ediyordu.

Dolayısıyla bugün Rusya tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklama yapılan görüşmelerin ilk S-400 anlaşmasında yapılan anlaşma çerçevesinde teslim edilmesi öngörülen ikinci parti S-400’lerle ilgili. Bunlar teknoloji transferi, Türkiye’de üretilecek parçalar gibi teknik detaylar. Şu anda Rusya ile Türkiye arasında görüşülüyor. Dolayısıyla bugün paylaşılan haber sanki yeni bir anlaşma varmış ve Türkiye yeniden bir S-400 alımı yapıyormuş gibi anlaşılmakla beraber işin doğrusu böyle değil. İlk yapılan S-400 anlaşmasının henüz Türkiye’ye gelmeyen parçalarıyla ilgili olarak teknik görüşmelerin aslında devam ettiğine yönelik bir haber bu."

Bakanlıktan açıklama geldi

Anlaşma haberi, Türkiye'nin risk priminde yükselişe, Borsada ise sert satışlara neden olurken haberin yalanlanmasıyla piyasadaki satışlar tersine döndü.

Ardından Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Rus medyasında çıkan haberlerle ilgili olarak, "Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir" açıklaması yapıldı.