Advertisement
HABERLER ABONE OL

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel toparlanma uyarısında bulundu.

Çevrimiçi bir etkinlikte konuşan Georgieva ülkeler arasında aşılamada artan farklılaşmanın, hızlanan enflasyonun ve borçlanmanın küresel toparlanma açısından riskler yarattığına dikkat çekti.

Georgieva, küresel kamu borcunun toplam gelirin yüzde 100'ü seviyelerine ulaştığını ve birçok gelişen ülkenin olumlu finansal koşullarda ek borçlanma imkanının sınırlı olduğunu söyledi.

Küresel büyümenin IMF'nin Temmuz ayı tahmini olan yüzde 6'nın biraz altında kalmasının olası olduğuna dikkat çeken Georgieva 2022 itibarıyla büyük ülkelerin milli gelirinin pandemi öncesi seviyelerine dönmüş olacağını, birçok gelişen ülkenin pandemi öncesi seviyelere dönmesinin ise yıllar alacağını söyledi.

Enflasyon konusuna da dikkat çekti

Georgieva, küresel toparlanma önündeki riskler arasında saydığı enflasyonla ilgili olarak özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik uyarılarda bulundu.

Fiyat baskılarının önümüzdeki yıl birçok ülkede azalabileceğini belirten Georgieva, bazı gelişmekte olan ülkelerde bu durumun devam edeceğini söyledi. Georgieva, enflasyonun yükselmesiyle faizlerin de artırılması yönünde bir ortam oluşması durumunda, yüksek borçlu ülkelerin önemli bir meydan okumayla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Georgieva, pandeminin başında sınırlı mali güçleri bulunan ülkelerin ellerinde artık daha da sınırlı cephane bulunduğunu söyledi.