Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, koronavirüs krizi ortamında, faiz oranları için alt sınırın aktif bir şekilde değerlendirilmeye devam edildiğini ve borçlanma maliyetini sıfır seviyesinin altına düşürmenin göz ardı edilmediğini söyledi.

Bailey Çarşamba günü kanun koyuculara yaptığı konuşmada, negatif faize ilişkin bir soru üzerine, "Son bir kaç haftada yaptıklarımız dikkate alındığında, elbette mevcut durumda araçları aktif gözden geçirme altında tutmakta olduğumuzu öğrenmek sürpriz değil," dedi ve "İlke olarak hiçbir şeyi göz ardı etmiyoruz. Aksi durum mantıksız olurdu. Bu öte yandan dikkate alıyoruz anlamına da gelmiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bu açıklamalar, Çarşamba günü enflasyonun 2016'dan bu yana en düşük seviyeye indiğini gösteren veriler ve ülkenin ilk kez negatif faizli tahvil satışının ardından negatif faize ilişkin tartışmaların yoğunlaşmasının ardından geldi.

Yetkililer, defalarca negatif faiz uygulamasının yakın bir zamanda olmayacağını ve bu uygulamanın İngiltere'de hataları sonuçlara yol açabileceğini söylemelerine rağmen, koronavirüsün etkilerine karşı yürütülen mücadelede hiçbir şeyin masa dışında olmadığını da kaydediyorlar. Koronavirüs dolayısıyla ekonomi üç asrın en derin resesyonuna girebilir.

Gösterge faizi nerede olabileceğini anlayabilmek için kullanılan faiz swapları Aralık ayı için yüzde 0 seviyesinin altında ve 2021 yılında artan bir şekilde geriliyor.