Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Borç Yönetim Ofisi, 2023 vadeli mevcut tahvillerin tekrar satışı ile 3.75 milyar sterlin (4.6 milyar dolar) borçlandı. İhalede faizin eksi yüzde 0.003 seviyesinde çıkması, mevcut tahvillerin zaten bu seviyeler yakınlarında işlem görmesinden dolayı piyasayı fazla şaşırtmadı, ancak ihaleyi şüpheli kılan zamanlamasıydı.

Zira eğer İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey negatif faize olan muhalefetini Çarşamba günü TSİ 17:30'da Parlamento'nun Hazine Seçilmiş Komitesi'ndeki ifadesinde tekrarlarsa, alıcılar ellerindeki tahvil varlıklarının değerinin düştüğünü görebilirler.

UBS Group AG İngiltere ve Avrupa faiz strateji müdürü John Wraith, "Eğer Bailey aşırı şahin olsaydı, kısa vadeli tahvillerin faizleri muhtemelen yükselecekti," dedi ve "Ancak söyleyeceklerinin piyasaya ve kamuoyuna İngiltere Merkez Bankası'nın, ekonomik durum kötüleşirse, ne gerekiyorsa yapacağı konusunda güven verme amaçlı olacağını sanıyorum" şeklinde görüş bildirdi.

İngiltere tahvilleri bu hafta, İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları Andy Haldane ve Silvana Tenreyro'nun daha da gevşemeye gidilebileceği beklentilerin artıran açıklamaları ve koronavirüs kısıtlamalarının İngiltere'yi son 3 asrın en sert resesyonuna sürüklemesinin ardından ralli yaptı. Ancak Bailey, geçen hafta yaptığı değerlendirmede, hiçbir şeyin asla göz ardı edilmemesi gerektiği notunu düşerek, negatif faiz politikasını düşünmediklerini kaydedip negatif faiz uygulamasına karşı olduğunu belirtmişti.

İngiltere Merkez Bankası, Mart ayında, varlık alım programını, 200 milyar sterlinlik devlet ve özel sektör tahvilleri alımı ekleyerek yüzde 45 genişletmişti. Negatif faizi İngiltere Merkez Bankası'nın seçeceği en son araç olarak değerlendiren Barclays Plc, Haziran ayında 100 milyar sterlin tutarında daha parasal gevşeme bekliyor.