Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İş dünyası temsilcileri asgari ücret artışı kararını değerlendirdi.

MÜSİAD Başkanı Asmalı: Memnuniyetle karşılıyoruz

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni asgari ücret hakkında yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Geçtiğimiz yılın Aralık ayında yapılan yüzde 50 oranındaki artışla birlikte net 4.253,40 TL’ye yükselen asgari ücret, maalesef yüksek enflasyon sebebiyle çalışanlarımızın alım gücünün korunması noktasında yetersiz hâle gelmişti. Bu bağlamda yapılan yüzde 30’luk artışla asgari ücretin yılın ikinci yarısı itibariyle net 5.500 TL’ye çıkarılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

MÜSİAD olarak, tek bir çalışanımızın bile alın terinin enflasyona ezdirilmemesi için, asgari ücrette ara bir artışın elzem olduğunu ifade etmiştik. Bu noktada başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, iş dünyasının taleplerine kayıtsız kalmayan bütün ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

BMD Başkanı Öncel: Çalışanlarımız kayıplarını telafi edebilecekler

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yapılan zamma ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Asgari ücrete yılbaşında yüzde 50 gibi yüksek oranlı bir zam yapılmasına rağmen enflasyonist ortam nedeniyle çalışanlarımızın alım gücü altı ayda hızla geriledi. Dolayısı ile bir artış yapılması gerekiyordu. Nitekim bazı firmalarımız kendi inisiyatifleri ile çalışanlarını enflasyona karşı korumak için önceki aylarda ücretlerde belli oranlarda iyileştirme yaptılar. Yeni asgari ücretle çalışanlarımız kayıplarını büyük ölçüde telafi edebilecekler. Artışın tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Burada asgari ücret artışlarının mal ve hizmetlere ne kadar yansıtılabileceği büyük önem kazanıyor. Çünkü tüketicilerin alım gücü düştüğü için maliyet artışlarının önemli bir kısmı fiyatlara yansıtılamıyor. Bu durumun firmalarımızın bilançolarını ne şekilde etkileyeceğini yılbaşında hep beraber göreceğiz.”

TGSD Başkanı Kaya: Bu oranlarda zam bekliyorduk

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, yaptığı değerlendirmede, “Çalışanlarımızın kayıplarının telafisi için asgari ücrete bu oranlarda bir zam bekliyorduk. Öncelikle tüm çalışanlarımıza hayırlı olsun. Biz işçilik maliyetlerindeki bu artışı karşılayabiliriz. Ancak işimizin devamlılığı ve sürdürülebilir olması hayati önem taşıyor. Ayrıca daha yüksek katma değerli üretim yapmalıyız. Bunun için de uygun maliyetli, TL bazlı krediye ve finasmana hızlı bir şekilde erişebilmemizin yolunun açılması gerekiyor. Aksi takdirde hem yatırımların durması hem de istihdamda kayıp riski ile karşı karşıya kalabiliriz.” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç: Ücret iyileştirmesini dile getiren ilk kurumduk

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Yeni asgari ücret hayırlı olsun. İTO, ücret iyileştirmesini işveren tarafında dile getiren ilk kurumlardan biri oldu." ifadelerini kullandı. Avdagiç sözlerine şöyle devam etti:

"Yeni asgari ücret hayırlı olsun. İTO, ücret iyileştirmesini işveren tarafında dile getiren ilk kurumlardan biri oldu. Çalışanlarımızın enflasyon kayıplarının telafi edilmesi iş dünyası olarak çok önemli bir sorumluluğumuz. Açıklanan asgari ücret dikkate alınarak vergi baremlerinin aynı oranda artırılmasını, artan SGK priminin kamu ve özel sektör arasında paylaştırılmasını bekliyoruz. "