Advertisement
HABERLER ABONE OL

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci dün açıklanan enflasyon verisi sonrası kaleme aldığı raporda gelecek aylarda yıllık enflasyonda tek haneye düşüş beklediğini belirtti. Cebeci Merkez Bankası'nın da faiz indirimlerini sürdüreceğini öngördü.

Lira'daki zayıflık ve bu zayıflığın ithal fiyatlara etkisine rağmen Nisan ayında azalan iç talep ve enerji fiyatlarındaki düşüşle fiyat baskılarının ılımlı kaldığı belirtilen raporda "tüketici fiyatlarında aylık yüzde 0.85'lik artış yüzde 0.87'lik tahmininizle uyumlu gerçekleşti, yıllık enflasyon da Marttaki yüzde 11.9'dan yüzde 10.9'a geriledi. Gıda fiyatlarındaki yüzde 2.5'lik artış ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüzde 3.7 artış enflasyonda temel sürükleyici oldu." dendi.

Zayıf talep ve küresel emtia fiyatlarındaki düşüşün Türk Lirası'ndaki zayıflığı dengeleyeceğini ve dezenflasyon trendinin gelecek aylarda devam edeceğini belirten Cebeci "Temmuz ayında yıllık enflasyonun tek haneye inmesini bekliyoruz. Yıl sonu beklentimiz ise yüzde 8.1." yorumunu yaptı.

MERKEZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDECEK Mİ?

Cebeci dezenflasyonist trendin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na daha fazla faiz indirimi için alan sağlayacağını ifade etti ve "küresel finansal koşullar ve özellikle de Döviz piyasaları indirimlerin zamanlamasını ve miktarını belirleyecek" ifadesini kullandı.