Advertisement
HABERLER ABONE OL

Kanada Merkez Bankası ilk kez parasal teşvikleri nasıl azaltacağını planladığına ilişkin bir yönlendirme metni yayımladı. Metinde devlet tahvilleri varlıklarını azaltmadan önce ilkin faiz artırımına gidileceği kaydedildi.

Başkan Tiff Macklem, gösterge faizin değiştirilmediği Çarşamba günkü toplantıdan bir gün sonra yaptığı açıklamada, merkez bankasının “toparlanma için para politikası” olarak adlandırdığı adımın detaylarını verdi. Macklem, bankanın varlık alımlarını varlık ve teşvik seviyelerinin istikrarlı kaldığı neredeyse nötr bir hıza getirme ve ekonomiden olağandışı desteği çekmeye başlamadan önce orada “bir süre” bırakma niyetini tekrarladı.

Macklem, “Ve politika yapıcılar bu teşviği azaltmaya başladığı zaman, ilk hareket, tahvil varlıklarını azaltmaktan ziyade merkez bankasının politika faizini artırmak olacak” dedi.

Macklem, Quebec Ticaret Odası’na yaptığı sanal konuşmada, “Parasal teşviğin miktarını azaltmaya ihtiyaç duyduğumuz zaman, bizden politika faizimizi artırmamızı bekleyebilirsiniz“ dedi ve “Tüm bunların anlamı, yeniden yatırım safhasına ulaştığımız zaman, bir süreliğine orada kalacağımızı, en azından politika faizini artırana kadar orada kalacağımızı beklemenin makul olduğudur” şeklinde görüş bildirdi.

"Kanada Merkez Bankası’nın yaptığı teşviklerden çekilmeyi neredeyse ikiye katlamak”

Kanada Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için iki temel araç kullanıyor: Temel gecelik politika faizini sıfır seviyesi yakınlarında tutmak ve uzun vadeli borçlanma maliyetlerini kontrol altına alabilmek için yatırımcılardan yüz milyarlarca devlet tahvili satın almak.

Merkez bankası, parasal genişleme olarak da bilinen varlık alım programı dahilinde, hali hazırda 336 milyar Kanada doları tutarında Kanada devlet tahvili satın almış durumda. Alımların tutarı ilkin haftalık 5 milyar Kanada doları seviyesindeydi ve daha sonra bu tutar üç kez azaltılarak haftalık 2 milyar Kanada dolarına indirildi.

Tahvil varlıklarını azaltırken aynı zamanda faiz artırımına gitmek, teşviklerden çok güçlü bir çıkış tehdidini beraberinde getiriyor

Canadian Imperial Bank of Commerce sabit getirili menkul kıymetler, Döviz ve emtia araştırma müdürü Ian Pollick, “Bu önemli, zira diğer merkez bankalarının faiz artırımlarına gitmeden önce varlık alımlarını durdurduklarını ve bilançolarını kısmaya başladıklarını görmekteyiz. Kanada Merkez Bankası’nın yaptığı teşviklerden çekilmeyi neredeyse ikiye katlamak” dedi.