Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuk olan TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların açılma tarihleri ve işletmelerden alınan komisyon oranları hakkında yaptığı konuşmasında, restoranların 15 Ocak’ta açılacağı üzerine bir algı oluştuğunu fakat belirtilen tarihte açılmaların söz konusu olmadığını açıkladı.

Yetkililerin, restoranların açılmasını düşündükleri tarihten en az 5 gün önce işletmelere haber vermesi gerektiğinin altını çizen Bingöl, “Sektörümüzün şu anda yüzde 50'si açık, kalanın da çoğunun paket servisi yok. İş fesih yasağı uzatılmazsa sektörümüzde 1 milyona yakın kişi işsiz kalır.” dedi.

"TÜRES olarak ya kendi dijital organizasyonumuzu kurabiliriz"

Getir ve Yemek Sepeti’nin salgın boyunca uygulamış oldukları kampanyalar hakkında değerlendirmede bulunan Bingöl, Getir uygulamasının kurucusu Nazım Salur’un işletmelerden komisyon almayarak büyük bir iyilik yaptığını belirtti.

Konu hakkında, Yemek Sepeti uygulamasının kurucusu Nevzat Aydın’la da görüştüklerini belirten Bingöl, Yemek Sepeti’nin üye işletmelerine 1 milyon TL’lik destekte bulunarak, tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği üyesi 500 işletmeye 2 bin TL’lik karşılıksız kira yardımı yaptığını söyledi.

Bingöl, “Dijital komisyon oranları genel olarak baktığımızda bizi yaralıyor ve hırpalıyor. Bunun için TÜRES olarak ya kendi dijital organizasyonumuzu kuracağız ya da kendi dijital kartlarımızı çıkaracağız.” dedi.

Komisyon şikayetleri artmıştı

Koronavirüs önlemleri kapsamında lokantalara gel-al modeli düzenlemesi gelirken, sektörün yemek sipariş sitelerinin komisyon oranlarıyla ilgili şikayetleri artmıştı.

Son olarak, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Hem yemek çeki şirketlerinin hem de online yemek sipariş sitelerinin, işletmelerden talep ettikleri komisyon oranları dayanma sınırlarını oldukça aştı." ifadelerini kullanmıştı.

Aralık ayı başında ise Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, lokantalar için 20 milyon liralık bir paket hazırladıklarını ve Yemeksepeti Cüzdan ile yapılan ödemelerde hiçbir komisyon alınmayacağını duyurmuştu.