Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Enerji depolama sistemleri, uydu teknolojileri, endüstriyel çözümler üreten teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Ankara Polatlı’da hayat geçirdikleri Pomega Enerji Depolama Teknolojileri şirketinin Temmuz ayında üretime başlayacağını açıkladı.

Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden birisi olan Polatlı, Ankara’da Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan lityumiyon (LiFEPO4) pil hücresi ve enerji depolama sistemleri tesisinin ilk fazı yıllık 500 megawatt ikinci fazı ise yıllık 1.5 gigawatt kapasiteye sahip olacak.

2023 ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Kontrolmatik Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan “2023 yılı birinci çeyrek sonuçlarında geçen yılın birinci çeyreğine göre ciro tarafında artış var. Perakende sektörüne benzemediğimiz için çeyreklik değil toplam yıl sonuna bakmak lazım. Projelerin yıl sonunda tamamlanması ile yıl sonu bilanço daha iyi resim verir. Mevcutta yatırımlarımız devam ettiğinden FAVÖK tarafı eksi durumda.Pomega Türkiye’de ekipler kuruldu, yatırım dışı operasyon maliyetleri başladı ancak üretim başlamadığından gelir yazılamadığından eksi durum söz konusu.” açıklamasını yaptı.

Pomega Türkiye’de 1. faz yıllık, 500 megawatt, ikinci faz yıllık 1.5 gigawatt kapasiteye sahip olacak”

Yatırımlarına dair Sami Aslanhan “Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin Türkiye’de Ankara’da, ABD’de Güney Carolina eyaletinde iki ülkede üretim tesisleri olacak. Pomega Türkiye’de çok yakında, bayram öncesi fabrikanın kurdelesini kesip, Temmuz ayında üretime başlamayı planlıyoruz. Ankara fabrikamızda, yıllık 500 megawatt ile 750 megawatt kapasiteli bir üretim olacak. İkinci fazın yatırımı da başladı. İkinci faz yaklaşık birincinin ilave 3 katı kadar bir yatırım, 1.5 gigawattlık yatırım yıl sonunda tamamlanıyor. Orada daha az inşaat işi var ondan dolayı daha kısa sürede tamamlanmış olacak.” şeklinde konuştu.

“ABD’de Pomega Enerji Depolama yatırımımız, 2024’ün 4. çeyreğinde üretime başlayacak”

ABD’deki yatırım sürecine ilişkin Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Aslanhan “Enerji depolamada kullanım alanları ise evlere yönelik, endüstriyel, şehir şebekelerine, enerji yatırımlarına, araç sistemlerine yönelik olacak. ABD’deki yatırım tarafında Şubat ayında arazi alındı, saha işlemleri ve zemin işlemleriyle inşaat başladı. ABD’deki hedefimiz, 2024 yılının son çeyreğinde Pomega tesisimizin üretime başlaması. Diğer yanda Kontrolmatik Teknoloji yaklaşık 35 ülkede çözüm sunuyor, cironun fazlası yurt dışı gelirlerden geliyor. Yurt dışı satışımız geçen yıl 1 milyar TL idi, bu yıl ciromuz daha yüksek olacak. Sahra altı Afrika, Ortadoğu ve Balkanlar’da hedefimizi artırıyoruz. Enerji depolama ise yeni iş kolumuz ve Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarını hedefliyoruz. ABD’deki fabrika ise tamamıyla ABD pazarına üretim yapacak.” dedi.

Şirket, cirosunun yüzde üçten fazlasını AR-GE harcamalarına ayırmakta. Kontrolmatik Teknoloji’de işgücü hedefi ise yıl sonunda bin kişilik mühendislik kadrosuna ulaşmak.