Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Çağrı Süzer, önümüzdeki dönemde öne çıkmasını beklediği trendlerden ilkinin ödemelerin görünmez olması olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Süzer, kredi kartı plastiğinin hızla ortadan kalkmaya başlayacağını ifade etti. "Çünkü kartlar aslında mobilde şu anda ve kartı yanımızda taşımamız için çok da bir sebep kalmadı" diyen Süzer şöyle devam etti: "Biz de buna yönelik müşterilerimize bildirimler yapıyoruz ve tüm alt yapımızı da buna hazırlamış durumdayız." Müşterilerin daha çok şeffaflık istediği bir döneme girildiğinin de altını çizen Süzere, "Örneğin Türkiye'de her yıl kredi ya da kart baş vurusu reddedilir. Bonus Check Up adlı bir program çıkardık. Artık kart başvurunuz reddedildiyse ne yapmanız gerektiğini, ne yaparsanız başvurunuzun hemen onaylanacağını söyleyip hemen müşteriye ortak oluyoruz. Ben önümüzdeki dönemin trendinin bu iki konu olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'Fintechler hem müşteriler hem de bankalar için fırsat'

Yeni nesil ödeme sistemleri şirketlerinin pazara etkilerine de değinen Süzer, Türkiye'de bütün bankaların ödeme sistemleri ve finansal teknoloji alt yapılarının dünya ölçeğinde örnek gösterilen seviyede olduğunun altını çizdi. Diğer taraftan bütün bu teknolojilerin olduğu ortamda fintechlerin aslında pazara girerek, her yeni kurulan şirket gibi iki tane alana odaklandığını vurgulayan Süzer, "Birinci alan aslında bankaların bugün değmediği, bir sebepten servis vermediği ya da veremediği müşterileri bulup o müşterilere bir servis vermeye çalışıyorlar. İkinci kısım da hali hazırda bankaların aslında ürünleri olan yerlerde bankalardan daha iyi ürünler ortaya çıkararak daha iyi bir müşteri hizmeti ve memnuniyeti sağlamaya çalışıyorlar. İkisi de yeni kurulan şirketler için can alıcı hamleler. Çünkü bunu başaranlar pazarda kalıyor. Bankaların hali hazırda hizmet veremediği kesime fintechlerin gitmesi aslında bankalar açısından bir fırsat çünkü finansal teknoloji, finansal müşteri tabanını genişletiyor. Fintechlerin bu alanda oluyor olması ödeme sistemleri anlamında da genel bankacılık anlamında da pazarı genişletiyor" dedi.

Fintechlerin, bankaların sunduğu ürünlerden daha iyisini yaratma odağının da bankalar için fırsat olduğunu düşündüğünü ifade eden Süzer, "Çünkü her halükarda buna uyum sağlayabilen, o ürünlerden daha iyisini daha rekabetçi sunabilen bankalar bugün olduğu gibi müşterilerine iyi hizmet sunmaya devam edecekler. Sunamayan bankalar da kendilerini geliştirmek zorunda kalacaklar. O yüzden bir tehdit gibi gözükse de hem müşteri hem bankalar açıcısından bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Garanti BBVA'nın ana hissedarı BBVA'nın globalde fintechlerle ortaklıkları vizyonunun bir parçası, Garanti BBVA'da Türkiye'de bu ölçekte hareket ediyor. Fintechlerle ortaklıklar kuruyoruz" diye konuştu.

'Nakit ve nakite olan ihtiyaç ortadan kalkıyor

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri AŞ'nin 22 yıl önce kurulan bir finansal teknoloji şirketi olduğunu ve kurulurken de vizyonunun nakiti ortadan kaldırmak olduğunu belirten Süzer, sanal pos ve temassız ödeme teknolojilerini çıkaran kurum olarak yenilikleri müşterilerle ilk olarak buluşturan kurum olmaya devam etmek istediklerinin altını çizdi. Nakit ve nakite olan ihtiyacın tamamen ortadan kalktığını kaydeden Süzer, "Nakit ve bozuk para kullanma şeklinde bir müşteri tercihini vardı. Pandemiyle birlikte bu da tamamen ortadan kalkıyor" dedi. Pandemi öncesinde 100 işlemden 15 tanesi temassız yapılırken, şu anda 100 işlemden 50 tanesi temassız yapılır hale geldiğinin altını çizen Süzer, kartı hiç cebinden çıkarmayan müşteri sayısının da hızla artmaya başladığını belirterek, "Müşteriler artık mobil ödemeleri tercih ediyor ve bir önceki yıla göre yüzde 17 arttı" değerlendirmesinde bulundu.