Advertisement

ABD hisseleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Çin ile tarifelerin geri alınması konusunda anlaşmadığını söyleyerek gelecek ay imzalanabilecek kısmi bir ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliği azaltmasıyla dalgalandı.

S&P 500 Endeksi, önceki seansta ticaret iyimserliğinin etkisiyle rekor seviyelere tırmanmasının ardından Cuma günkü işlemlerde fazla değişmedi. Art arda beşinci haftalık yükselişine hazırlanan gösterge endeks, bu hafta küresel büyümenin dip seviyesini gördüğü ve ticaret anlaşmasının yakın olduğu yönündeki iyimserlikten destek buldu. ABD Hazine tahvili, faizleri karışık seyrederken dolar yükseldi. WTI petrolü yön değiştirerek varil başına 57 doların üzerine yöneldi.

Yatırımcılar geçtiğimiz iki gün boyunca ABD ile Çin arasında imzalanabilecek geçici bir ticaret anlaşmasına ilişkin çelişkili manşetlere maruz kaldı. Hem ABD'li hem de Çinli yetkililer Perşembe günü birinci aşama ticaret anlaşmasının tarifelerin geri çekilmesine yönelik taahhütler içereceği şeklinde açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Donald Trump ise söz konusu beklentilerle çelişen Cuma günkü açıklamalarıyla ticaret anlaşmazlığının yakın zamanda çözüleceğine ilişkin umutları azalttı.

TD Ameritrade baş piyasa stratejisti Joseph Gerard Kinahan, “Genel anlamda çok, çok iyi bir hafta oldu. Bunun yanında bu hafta başında duyduğumuz iyi haberler beni heyecanlandırmadı çünkü ilerleme görmek iyi olsa da yazıya dökülmüş bir şey yok. Bu olana dek her şey mümkün.” dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi art arda beşinci haftalık yükselişini kaydetti. Çin'in ihracatı Ekim'de beklenenden daha az düşüş kaydetti. Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında 7'den güçlü seviyede kalsa da geriledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi New York saatiyle 14:59'da fazla değişmeyerek 3,085.15 puan oldu.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 405.42 puan oldu. Gösterge endeks bir haftadan uzun süredir ilk kez düştü.
Almanya DAX Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 13,228.56 puan oldu. Endeks bir haftadan uzun bir süredir ilk kez geriledi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 düşüle 1,063.22 puan oldu.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,204 puan ile üç haftadan uzun bir sürenin ene yüksek seviyesini gördü. Endeks arka arkaya beşinci günde de yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 düşerek 1.1024'ten alıcı buldu. Parite art arda beşinci kez düşerek dört haftanın en düşük seviyesine geriledi.
Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşüşle 1.2783'ten alıcı buldu. Sterlin/dolar paritesi art arda beşinci kez düşerek üç haftadan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine indi.
Japon Yeni yüzde 0.1 güçlenerek dolar karşısında 109.16 seviyesine geldi.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.3 zayıflayarak 6.9901'den işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan artışla yüzde 1.93 ile 14 haftanın en yüksek seviyesine geldi.
ABD 2 yıllıklarının faizi 1 bp düşüşle yüzde 1.66 oldu.
Almanya 10 yıllıklarının faizi 3 bp düşüşle eksi yüzde 0.26 oldu.
İngiltere 10 yıllıklarının faizi 1 baz puandan az düşerek yüzde 0.789 seviyesine geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.4 yükselerek 57.43 dolar ile altı haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinden işlem gördü.
Altın yüzde 0.4 değer kaybederek ons başına 1,461.99 dolar ile yaklaşık 14 haftanın en zayıf seviyesinden alıcı buldu.