Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25''te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD istihdamının bir yıldan uzun bir sürenin en düşük artışını kaydettiğini işaret eden verinin ardından dolar ile birlikte geriledi.

S&P 500 Endeksi, istihdam piyasasının yavaşlamaya başladığı endişeleriyle beşinci günlük düşüşüne ve ve yılın en kötü haftasını kaydetmeye yöneldi. Gösterge endeks, bazı analistlerin iş gücü piyasası için uzun vadeli trende odaklanmasıyla öğle sonrası işlemlerde kaybını azalttı. ABD hazine tahvillerinin faizi iki ayın düşüğüne geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya hisselerindeki kayıpların ardından bir ayın en sert düşüşünü kaydetti. Euro Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Bölgesi büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürmesi sonrasında Perşembe gününü 2017'den beri en düşük seviyesinden kapatmasının ardından tırmandı.

Dünyanın en büyük ekonomisinin durumuna ilişkin daha fazla ipucu için istihdam verisini bekleyen yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı. ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 20 bin artış kaydederek 180 binlik artış beklentisinin altında kaldı. AMB Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi için bankanın büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürürken yeni teşvik açıkladı. Bu hafta Çin ekonomik büyüme hedefini azaltırken Kanada Merkez Bankası da parasal sıkılaştırma beklentilerini azalttı. OECD küresel büyüme görünümünü düşürdü.

ABD istihdam verisi için “Doğrudan rakama bakılırsa pek iyi görünmüyor.” diyen Allianz Investment Management kıdemli piyasa stratejisti Charlie Ripley, ancak detaya bakıldığında hava şartlarının bir faktör olduğu ve hükümet kapanmasının rol oynamış olabileceğinin altını çizerek “Bence insanlar o kadar kötü olmadığını farketti” diyor.

S&P 500 Endeksi dört haftanın düşüğünden işlem gördü. Endeksi yüzde 2.6 ile Aralık'tan beri en kötü haftalık kaybını kaydetti. Çin hisse piyasası Ekim'den beri en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Çin'de zayıf gelen ticaret verisi kötümserliği artırdı.

Yen ile altın yatırımcıların güvenli liman arayışıyla tırmandı. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in kanun yapıcılara anlaşmasını desteklemesi çağrısında bulunarak aksi halde Brexit'in iptal edilmesi riski bulunduğunu belirtmesiyle düştü. WTI petrolü küresel ekonomide zayıflayan görünüm ve artan ham petrol stoklarının piyasadaki arzın fazlaca yeterli olduğunun sinyalini vermesiyle varil başına 55 doların altına geriledi. Gelişen piyasa hisse senetleri geriledi.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:49'da yüzde 0.5 düştü.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 geriledi.
İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 indi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 düşerek Ocak'tan beri en düşük seviyesine geriledi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 azalarak bir haftadan uzun bir sürenin ilk düşüşünü gerçekleştirdi.
Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.1242'den işlem gördü. Euro bir haftadan uzun bir süredir ilk kez yükseldi.
Sterlin dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 1.3007'ye geriledi. Sterlin ardı ardına yedinci kez geriledi.
Japon Yeni yüzde 0.4 değer kazanarak dolar karşısında 111.09'dan alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.62 seviyesine geriledi.
Almanya'da 10 yıllıkların faizi 1 bp azalarak yüzde 0.07'ye indi.
İngiltere 10 yıllıklarının faizi 2 bp düşerek yüzde 1.19 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.3 düşerek 55.91 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 1.1 tırmanarak ons başına 1,299.39 dolara geldi.
Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 düştü.

(23:25''te güncellendi)