Advertisement

ABD hisse senedi vadeli kontratları yatırımcıların ABD'de giderek kötüleşen koronavirüs rakamlarını değerlendirmesiyle düştü. Asya hisseleri karışık seyretti.

S&P 500 Endeks vadelileri ABD Başkanı Donald Trump'ın "gelecek iki haftanın sancılı olacağı" uyarısının ardından yüzde 1.5'den fazla düştü. ABD salgını kontrol almaya çalışırken New York'taki vaka sayısı 9 bin arttı. Japonya hisse senetleri kayıplarını azaltırken Avustralya hisseleri iyi performans gösterdi. Hong Kong hisseleri, şehrin iki büyük bankası Standard Chartered Plc ve HSBC Holdings Plc'nin virüs nedeniyle temettü ödemelerini askıya almalarına karşın ılımlı ölçüde geri çekildi. 

Çin'de özel sektör imalat verisi Mart'ta beklentileri aşarak sıçrama yaptı. ABD Hazine tahvilleri son kazançlarını korudu.

Quilvest Wealth Management yatırım komitesi üyesi Bob Parker, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "ABD'de veriler oldukça endişe verici olmaya devam ediyor ve zirveye birkaç hafta olabilir. Çin'de ekonomik veriler çok zayıf geçen Ocak ve Şubat aylarının ardından Mart ayında net bir şekilde iyileşmeye başlıyor." dedi.

Küresel hisse senetleri yüzde 22 düşüşle 2008 sonundan beri en kötü çeyreğini tamamladı. Bu durum bazı yatırımcılara cazip gelirken, birçok yatırımcı da yüksek volatilite nedeniyle düşüşün sürmesini bekliyor.

Koronavirüsün dünya ekonomisini resesyona sürüklemesi ihtimali artıyor. Ekonomistlerin büyümede bir güçlü toparlanmaya yönelik beklentileri giderek azalıyor. Çin'de Çarşamba günü açıklanan Caixin imaalt PMI Mart'ta 50.1'e tırmanarak yeniden büyümeye döndü. Salı günü açıklanan resmi veri de beklentileri aşmıştı.

Oanda Asia Pacific Pte. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, notunda, "Caixin verisi resmi veriye kıyasla çok daha geniş bir küçük ve orta ölçekli işletme yelpazesini kapsıyor ve 50 üzerinde kalması, Çin'in pandemide çıkışta dünyaya öncülük edeceği konusunda sevindirici. Ancak bu hiçbir şekilde dünyanın artık tehlikeyi atlattığı anlamına gelmiyor." dedi.

Petrolün varili Asya işlemlerinde 20 dolar civarında dalgalandı.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13:00'te yüzde 1.6 düştü. Endeks Salı günü yüzde 1.6 geriledi.
Topix Endeksi yüzde 1 düştü.
Kospi Endeksi fazla değişmedi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.1 yükseldi.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 düştü.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Döviz

Yen yüzde 0.2 düşüşle dolar karşısında 107.79 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 7.0912'de tutundu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 düşüşle 1.1007'de kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 1 baz puan düşüşle yüzde 0.66'ya geriledi. 10 yıllıkların faizi Salı günü 6 bp düştü.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 6 bp düşüşle yüzde 0.70 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.33 yükselerek 20.6 dolar oldu.
Altın yüzde 0.2 değer kazanarak onsu 1,580.45 dolara geldi.