Advertisement

(14:50'de güncellendi)

Hisse senetleri tüm dünyada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına gümrük tarifelerini artırma tehdidinin ticaret savaşına çözüme ilişkin olasılıkların sorgulanmasına neden olmasının ardından sert düşerken, ABD Hazine tahvilleri, diğer güvenli liman niteliğindeki varlıklarla yükseldi. Yen değer kazanırken, petrol aşağı yönde hareket etti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Başkan Trump'ın Cuma günü Çin mallarına tarifeleri yükselteceğine ilişkin Twitter mesajlarının ardından yüzde 2.2 kadar düştü ve Wall Street'in haftaya oldukça körü başlayabileceğini işaret etti. ABD hisse senetlerinin volatilite göstergesi VIX 2019 yılının en büyük yükselişini gerçekleştirmeye yöneldi. Avrupa hisse senetleri düştü ve Şanghay hisselerinin gösterge endeksi, Çin'de devlet destekli fonların satış dalgasını hafifletmek için devrede olduğunun söylenmesine karşın yüzde 5.6 düştü.

Tokyo ve Londra piyasalarının kapalı olmasından dolayı ABD Hazine tahvil nakit piyasalarında işlem yapılmaması ile birlikte, dünyanın gösterge tahvillerinin vadelileri bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Avrupa ülke tahvilleri, Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetin istikrar işaretleri göstermesi ile birlikte sakin seyretti. Çin ile ABD arasında bir yıldır süren ticaret anlaşmazlığını gidermeye yönelik müzakereler, Çin'in ABD'ye tam bir tepki göstermekte güçlük çekmesi ile birlikte yaşam destek ünitesine bağlanmış görünüyor.

Çin'in daha fazla taviz vermesi için baskıyı artırma çabaları dahilinde, Trump gönderdiği iki Twitter mesajında 200 milyar dolarlık Çin ürününe gümrük vergilerini artıracağı ve 325 milyar dolarlık yeni ürün listesine de ek vergi koyulacağı tehdidinde bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, müzakerleri yürütecek üst düzey yetkililerin halen görüşmelerin sonraki turu için ABD'ye gitmeyi planladığını kaydetmesine karşın, erteleme işaretlerinin geldiği bu ortamda, bu seyahatin ne zaman yapılacağı teyit edilemiyor.

JPMorgan Chase & Co. küresel araştırma müdürü Joyce Chang Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Herkesin Cuma günkü son güne odaklanması ile birlikte, ticaret görüşmelerine ilişkin sonuçlar daha ikili hale geliyor," dedi ve "Bu durum, ABD'nin oto ithalatına ek vergileri beklemede tutması ile birlikte, yatırımcıların ticaret konusu üzerinde Çin'in bile ötesinde odaklanacağı anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Karmaşık küresel tabloya bir ek de, Kuzey Kore'nin potansiyel olarak 2017 yılından bu yana ilk balistik füze fırlatmasını da içeren silah denemelerinden ve böylelikle Trump'ın nükleer görüşmelerdeki olmaza olmaz şartını dikkate almamasından geldi.

Emtia piyasasında, Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.1 kadar geriledikten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Suudi Arabistan, arza ilişkin endişeleri azaltmayı amaçlayan bir adım atarak ABD'te ihraç ettiği tüm petrol gruplarında Haziran fiyatlamasını düşürdü.

Diğer taraftan, Türk Lirası dolar karşısında, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi yönünde karar çıkabileceği endişeleri ile değer kaybederek 6 seviyesini geçti ve yaklaşık yedi ayın en düşük seviyesini gördü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Çarşamba günü ticaret görüşmelerinin yeni turu için Washinton'a gitmesi bekleniyor. Ancak son gelişmelerde sonra bu seyahatin ne zaman olacağı belirsiz.
*Avustralya Merkez Bankası Salı günü faiz kararı için toplanırken, Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın politika toplantısı Perşembe günü gerçekleştirilecek.
*Çin Çarşamba günü ve ABD Perşembe günü dış ticaret verilerini açıklayacak.
*Güney Afrika'da Çarşamba günü ulusal seçimler gerçekleştirilecek.
*Çin Perşembe günü enflasyon raporunu açıklayacak. ABD Cuma günü Nisan ayı TÜFE verilerini duyuracak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:37'de yüzde 1.7 aşağıdaydı ve altı haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşüne yöneldi.
*Avrupa'da Stoxx 50 Endeksi yüzde 2 düştü ve beş ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5.6 düştü ve son bir haftanın ilk düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 geriledi ve altı haftanın en büyük düşüşüne yöneldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.5 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişine yöneldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az geriledi.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.7 ile dokuz ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.
*Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.4 düşerek 0.699 ile dört ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.01'e geriledi.
*Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.369'a geriledi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.598 seviyesine çıktı.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,281.82 dolara tırmandı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.3 düştü.
*Demir cevheri yüzde 1.1 düşerek ton başına 93.21 dolara geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.

(14:50'de güncellendi)