Advertisement

Asya hisse senetleri yükselirken ABD hisse vadelileri daha önce gördüğü gün içi düşük seviyelerinden uzaklaştı. Dolar sekiz günlük yükselişine ara verdi. Yatırımcıların teşvik önlemlerini değerlendirmesiyle birlikte riskli varlıklara yönelik risk iştahının dönüş sinyalleri vermesi Asya hisselerinin yükselişinde etkili oldu.

Güney Kore hisse senedi piyasasında kazançlar yüzde 4'ü aştı. Avustralya ve Hong Kong hisseleri yüzde 2 civarı tırmandı. S&P 500 Endeks vadelileri erken işlemlerdeki kayıplarının çoğunu sildi. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları yükselerek dolara yönelik son talebin biraz azaldığını işaret etti. Avustralya tahvilleri merkez bankasının tahvil alımlarına başlamasıyla kazançlarını korudu.   

Offshore yuan 12 yılın en zayıf günlük fiksingine rağmen yükseldi. Ham petrol Perşembe günkü rekor yükselişin ardından yükselmeyi sürdürdü. Perşembe günü ABD hisselerine alım geldiğine dair işaretler vardı. Nasdaq Bileşik Endeksi tırmanırken Tesla Inc., Twitter Inc., ve Netflix Inc. yüzde 5'ten fazla yükseldi.

Washington Crossing Advisors kıdemli portföy yöneticisi Chad Morgsnlander, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta "Artık riske doğru eğilmeye başlıyoruz. Bunun ucu genel anlamda piyasanın beklediğinden daha fazla uzayabilir. Bu nedenle gelecek üç ay işlere olağan şekilde dönmeyeceğiz. Ancak küresel çapta uygulanan politika zorluğu hafifletecek.  

Koronavirüsün ekonomilere etkisini azaltmak için atılan son adımlar arasında İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz indirimi ve tahvil alım programını artırması, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 750 milyar euroluk (815 milyar dolar) tahvil alım planı ile Fed'in para piyasası yatırım fonlarına yönelik desteği bulunuyor. Güney Afrika faiz indirdi ve Almanya olağanüstü durum tahvil ihracına yetki verebilir.

Ancak ABD ve Avrupa'da koronavirüs vakaları artarken dikkatlerin odağındaki soru ekonomik gerilemenin ne kadar süreceği. California'da vali herkese evde kalma emri verdi. İtalya'da hayatını kaybedenlerin sayısı Çin'i geçti.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Hong Kong saatiyle 12:21'de yüzde 0.1 düştü. Endeks Perşembe günü yüzde 0.5 yükseldi.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 2.8 yükseldi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2 tırmandı.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 4.3 arttı.
Euro Stoxx 50 Endeks vadelileri yüzde 0.3 tırmandı.

Döviz

Yen yüzde 0.5 yükselişle dolar karşısında 110.17 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.7 artıda 7.1080'den alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 yükselerek 1.0736'ya geldi.
Avustralya Doları yüzde 2 değer kazanarak 58.55 ABD Centi'ne yükseldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü 6 baz puan düşerek yüzde 1.14 oldu. Vadelileri Cuma günü yüzde 0.3 yükseldi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi Perşembe günü yükselmesinin ardından 24 bp düşüşle yüzde 1.25 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 4.4 yükselerek varili 26.33 dolardan işlem gördü.
Altın yüzde 0.9 artıda onsu 1,484.26 dolardan alıcı buldu.