Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD Tüketici Güven Endeksinin aylık düşüş yaşaması sonrası Amerikan Borsaları salı gününü ekside kapatırken Asya borsaları yeni güne ılımlı yükselişlerle başladı.

Asya’da Japon Nikkei 225, Hong Kong Hang Seng yükselirken Güney Kore Kospi ise gerileme kaydetti. Salı gününü yüzde 0,2 düşüşle kapatan S&P 500’de vadeliler yüzde 0,3 yukarıda.

Amerikan tahvil getirilerinde ise ‘tapering’ yorumları sonrası yukarı yönlü sınırlı bir hareket var. ABD 10 yıllık tahvilin getirisi 2 baz puan yükselişle yüzde 1,57’ye yükseldi.

Salı günü 2018’den bu yana ilk kez 6,40 seviyesini aşağı yönlü kıran dolar/offshore yuanda ise düşüş dördüncü güne taşınıyor, 6,35 seviyesi hedefleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 gerilemeyle 1.114 altına geriledi.

Kripto para birimlerinde ise yükseliş gözleniyor. Bitcoin 40 bin dolara doğru hareket ederken Bloomberg Galaxy Crypto Index yüzde 8 yükseliş kaydetti. Amerikan tipi ham petrol varil fiyatı ise 66 dolarda.

Fed yetkililerinden varlık alımlarını azaltma mesajları

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Salı günü CNBC'ye yaptığı açıklamada ayda 120 milyar dolar düzeyindeki tahvil alımlarının azaltılması hakkında "(Alımların) azaltılmasını görüşmeye başlamak için yapılan görüşmelerden bahsediyoruz" dedi.

Daly, "Herkesin şunu bildiğinden emin olmak isterim ki bu söylediklerin şu anda bir şey yapılacağı anlamına gelmiyor" dedi. Daly istihdamın artacağına inandığını ancak hâlâ salgın öncesi döneme kıyasla 8 milyon kişinin işsiz olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda politikalarımız iyi bir noktada. Bu konuda sabırlı olmamız gerekiyor" dedi.

Daly'den önce konuşan Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida varlık alımlarını azaltma tartışmalarına önümüzdeki toplantılarda başlanabileceğini söyledi. Yahoo Finance’e konuşan Clarida “Bence bu, veri akışına bağlı olacak” ifadelerini kullandı. Clarida yukarı yönlü fiyat baskılarının geçici olacağı yönündeki Fed değerlendirmesini de yineledi.

Bir diğer Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles ise Senato Bankacılık Komitesi’nde konuştu. Quarles enflasyonun geçici olduğuna dair görüşlerinde yanılıyor olmaları durumunda bu soruna yönelik ellerinde araçlar bulunduğunu vurguladı.

Hem Clarida hem de Quarles’in Fed Başkan Yardımcılıkları görev süreleri bu yıl dolarken, bazı demokratlar ABD Başkanı Joe Biden’a özellikle bankacılık denetiminden sorumlu Başkan Yardımcısı Quarles’in yerine başka bir atama yapılması için baskı yapıyor.

Senatör Elizabeth Warren dünkü oturumda Quarles’e “Siz gittiğinizde finansal sistemimiz daha güvende olacak. Biden’a sizin yerinize finansal sistemi güvende tutabilecek bir kişinin atamasını yapması çağrısında bulunacağım” ifadelerini kullandı.