Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil getirilerindeki yükselişle piyasaya yansıyan enflasyon endişelerine rağmen hisse rallisi durmak bilmiyor.

Önde gelen Amerikan endeksleri Perşembe gününü yüzde 1’in üzerinde yükselişle kapatırken bu sabah vadeli piyasada S&P 500 kontratı yüzde 0,1 yükseliş kaydediyor. Asya’da Evergrande belirsizliğine rağmen yükseliş çabası gözleniyor.

Japon Topix Asya Pasifik endekslerine öncülük ederken Hong Kong Hang Seng yatay. Evergrande hisselerinde yüzde 6’nın üzerinde kayıp Hang Seng’i aşağı çekiyor.

Hindistan Sensex hisse endeksi ise ilk kez 60 bin seviyesini aştı.

Petrol fiyatları küresel enerji krizinin petrol talebini tetiklemesiyle beşinci hafta üst üste haftayı yükselişle kapamaya doğru gidiyor. Perşembe günü yüzde 1,4 yükselen Brent kasım kontratı varil fiyatı 77 doların üzerinde. ABD ham petrolü ise 73 dolarda yatay.

Fed'in beklenenden daha erken sıkılaşabileceği öngörülüyor

Fed’in duruşunu şahinleştirdiğini teyit etmesinin ardından piyasa daha sıkı bir duruşun ufukta olduğunu fiyatlamaya başladı.

Fed vadeli kontratlarında Aralık 2022’de faiz artışı öngörülürken, gecelik endeks swapları Eylül 2022’de de faiz artışı ihtimali ile fiyatlanıyor. Fed üyeleri ekonomik tahminlerinde medyan olarak 2023 yılında ilk faiz artışını öngörmüştü.

ABD getiri eğrisindeki uzun vadeli taraftaki yükseliş de dikkat çekiyor. 30 yıllık tahvilin getirisi 18 ayın en hızlı artışıyla 12,6 baz puan birden yükselerek yüzde 1,93’e çıktı. 10 yıllık getiri de perşembe günü 13 baz puan birden yükseldi. Fed’in tahmin ettiğinden erken sıkılaşabileceğine dair piyasa yorumları da artıyor.

Eski New York Fed Başkanı William Dudley yükselen fiyat baskısına yanıt vermede ağır kalan Fed’in “normalden daha fazla sıkılaşmak zorunda kalabileceğini” söyledi.

Eski Fed Başkan Yardımcısı Roger Ferguson da benzer bir yorumla otoritelerin reaksiyon göstermede “bir parça geç kalacağını” ve enflasyonun “açık ve mevcut tehlike” haline gelene kadar bekleyeceğini belirtti.