Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed tutanaklarında tapering takviminin netleşmesine hisse senetleri piyasaları olumlu tepki verirken Amerikan ve Avrupa vadelileri kayıplı günlerin ardından artıda açılışa işaret ediyor.

Asya’da Japon Nikkei ve Güney Kore Kospi yüzde 1,2 yükselirken yüksek ÜFE verisinin ardından Çin CSI 300 yüzde 0,3 düşüş ile Asya Borsalarından olumsuz ayrışıyor.

ABD vadelilerinden S&P 500 yüzde 0,3, Nasdaq 100 ise yüzde 0,4 artıda. Euro Stoxx 50’de yüzde 0,5 yükseliş kaydediyor. Dolar, liradaki olumsuz ayrışma dışarıda bırakıldığında EM para birimlerine karşı değer kaybediyor. Tayland bahtı yüzde 0,8 ile dolara karşı yükselişlerin başını çekiyor.

Perşembe gününü yüzde 0,5 düşüşle kapatan Bloomberg Dolar Endeksi 1.162 seviyesinde yatay. ABD ham petrol yüzde 0,2 yükseliş ile 80 dolar üzerinde alıcı buluyor.

Bitcoin ise ünlü yatırımcı Cathie Wood’un Bitcoin vadelilerini takip edecek yeni ETF için ABD düzenleyici kurumuna başvuracağı haberleriyle 58 bin dolar üzerinde rallisini sürdürüyor.

Teşviklerin geri çekilmesi için Kasım-Aralık ayına işaret edildi

Çarşamba akşamı yayımlanan Fed tutanakları Fed üyelerinin kısa bir süre içinde varlık alım azaltımına başlama isteğini ortaya koydu.

Tutanaklara göre Fed üyeleri kasım ortası veya aralık ayı gibi varlık alım azaltımının başlaması konusunda geniş çapta bir fikir birliğine sahipler.

Taperingin ise devlet tahvillerinden aylık 10 milyar dolar, ipotek teminatlı menkul kıymetlerden ise aylık 5 milyar dolar seviyesinde azaltımlarla yapılması değerlendirildi.

Bu takvime göre taperingin 2022 ortasında tamamlanması öngörülüyor. Tutanaklarda kısa vadeli enflasyon görünümünün yükseltilmesine rağmen Fed üyelerinin son enflasyon artışını “geçici” olarak tanımladığı görüldü. Fed üyeleri arz darboğazının gelecek yıl veya ötesine kadar tamamen çözülmesini ise beklemiyor.

Barclays Stratejisti Michael Pond’a göre Fed’de geçici enflasyonun yapısala dönüşmesi endişelerinin işaretleri görülüyor. Pond “Komitedeki güvercinler bile enflasyon beklentileri ve finansal koşulların alarma yol açmaya başlamasını istemiyor” değerlendirmesini yaptı.