Advertisement

(15:50'de güncellendi)

Ticarete ilişkin endişelerden dolayı hisse senetlerinde görülen satış dalgası, ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetlerinin Asya hisselerini takip ederek aşağı yönde hareket etmesi ile üçüncü gününe girdi. Sterlin, Brexit konusunda anlaşmaya varılacağı umutlarının azalması ile geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq 100 ve Dow Jones endeks vadeli kontratları Avrupa'da sabah seansının büyük kısmında istikrarlıydı, ancak seans ilerledikçe kayıplarını artırdılar. Stoxx Europe 600 Endeksi bu trendi takip etti ve endeksteki neredeyse tüm sektörler kırmızı bölgeye geçti. Hisse senetleri erken saatlerde Asya seansında da satışlarla karşılaştı, en büyük düşüşler Japonya ve Hong kong'da gerçekleşti. Yen, altın ve ABD Hazine tahvilleri, yatırımcıların güvenli liman aramasıyla birlikte değer kazandı. Euro, iyi çıkan Almanya sanayi üretimi verisinin desteği ile hafifçe yükseldi.

Piyasa genelindeki hareketlerin bu hafta açıklanan şirket karlarını gölgede bırakmasına karşın, kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Commerzbank'ın finansalları tahminlere paralel çıkarken, Siemens beklenenden iyi sonuç açıkladı. Toyota ve Honda'nın kar ve satışları analistlerin tahöinlerinin gerisinde kaldı. Lyft'in Salı günü kapanıştan sonra açıkladığı satış sonuçları beklenenden iyi çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret konusundaki söyleminde son birkaç günde görülen beklenmedik dönüş, küresel hisse senedi piyasalarını savunmasız yakalamış görünüyor. Hisse senedi piyasalarındaın çoğu , ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına varılacağı beklentisinin fiyatlanmasından dolayı rekor seviyelere çıkmıştı. JPMorgan'ın patronu Jamie Dimon gibi bazı kimseler anlaşma olasılığını halen yüzde 80'lerde görüyorlar ve S&P 500 Endeksi yalnızca bir ay önceki seviyelerine düştü. Ancak yatırımcılar, Çin'in üst düzey müzakere yetkilisinin bu hafta Washington'u ziyaret edecek olmasından dolayı oldukça tedirgin olacak.

New York'ta Glenview Capital Management CEO'su Larry Robbins, "Dünyanın en büyük iki ekonomi gücü ABD ve Çin ya ticaret savaşına girecek ya da ticaret barışına. Aslında buna yanıt verebilecek sadece birkaç kişi var ve Wall Street'teki bizler bunlar arasında değiliz," dedi ve "Bu kritik haftada volatilite bekleniyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Çin yuanı, verilerin Çin'de ihracatın Nisan ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü ve ithalatına rttığını göstermesinin ardından hafifçe geriledi. Yeni Zelanda doları, merkez bankasının faiz indirmesinin ardından yüzde 1'den fazla düştü, ancak daha sonra kaybının öneml kısmını geri aldı. Petrol kazancını geri verdi.

Gelişen piyasalarda, Türk Lirası dolar karşısında, İstanbul seçimlerinin yenilenme kararının ardından kayıplarını sürdürdü. Güney Afrika randı, seçimlerin yaklaşması ile birlikte anketler öncesi güç kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Perşembe günü dış ticaret verileri açıklanacak.
*Güney Afrika'da çarşamba günü ulusal seçimler yapılacak.
*Çin'de Perşembe günü enflasyon rakamları, ABD'de Cuma günü TÜFE verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:27'de yüzde 0.6 aşağıdaydı ve 5 haftanın en düşüğünü gördü.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek yaklaşık altı haftanın en düşüğünü test etti.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek yaklaşık altı haftanın en düşüğüne indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 gerileyerek yaklaşık altı haftanın en düşüğüne geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 kayıpla altı haftanın en düşüğünü gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeks, yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1201 ile bir haftayı aşkın sürenin en yükseğine ulaştı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.3008 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında uyüzde 0.2 yükselerek 110.06 ile altı haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan düşerek yüzde 2.43 ile yaklaşık altı haftanın en düşüğüne indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.06 ile yaklaşık altı haftanın en düşüğünü gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 1.106 ile dört haftanın en düşüğüne indi.

Emtia

*Altın yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 1,289.19 dolar ile yaklaşık dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 düşerek varil başına 61.31 dolar ile yaklaşık altı haftanın en düşüğüne geriledi.

(15:50'de güncellendi)