Advertisement

(16:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Perşembe günü, Asya'daki düşüşleri ve aynı zamanda artan jeopolitik gerilimleri fazla dikkate almayarak yükseldi. Petrol sert yükselirken, ABD Hazine tahvilleri hafifçe değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya'da ikinci güne taşınan düşüşlerin ardından güne kırmızı bölgede başladı, ancak daha sonra kayıplarını geri alarak yükseldi. ABD'nin üç temel endeksinin vadeli kontratları da bu hareketi izleyerek yukarı yönde hareket etti. Ancak temkinli olunmasını gerektiren çok fazla olay vardı ve ABD Hazine tahvilleri ve Avrupa ülke tahvilleri değer kazandı. Günün en önemli hareketi petrolde gerçekleşti. Ham petrol fiyatları, Umman Körfezi'nde gerçekleştiği söylenen tanker saldırılarının ardından ralli yaptı ve Çarşamba günkü kayıplarını geri aldı.

Yatırımcılar, bir dizi endişe verici olaya karşın olumlu tarafta kalmak için ellerinden geleni yapıyor. Tanker saldırılarına ilişkin kesin detaylar henüz bilinmiyor, ancak bu olaylar bölgede geçen ay meydana gelen petrol tankeri saldırılarının ardından meydana geldi. Öte yandan, Hong Kong'da Çarşamba günü polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmalar gerilimin artmasına neden olurken, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına henüz çözüm bulunamadı ve ABD Başkanı Donald Trump Almanya'yı yaptırımlarla tehdit etti. Ancak birçok traderın Fed'in yeni güvercin yaklaşımının bu tehditlerin etkilerinin bir kısmının ortadan kalkmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Riverfront Investment Group baş yatırım startejisti Chris Konstantinos Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed'in halen yatırımcı tarafında olmasına karşın, uluslararası ekonomilerdeki yavaşlamanın bazıları ve ticarete ilişkin belirsizlikler, bu seviyede risk-getiri durumunu biraz karışık hale getiriyor," dedi ve "Aslında son dönemde biraz risk almış durumdayız" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, istifa eden İngiltere Başbakanı Theresa May'in yerine gelecek lider için aralarında favori Boris Johnson'ın da bulunduğu yedi adayın seçimlerin ikinci turuna kalmasının ardından hafifçe yükseldi. Avustralya doları, işsizlik oranının beklenenden daha fazla yükselmesinin ardından düşerken, üç yıl vadeli tahvil faizi ilk kez yüzde 1'in altına indi. Gelişen piyasa hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Euro Bölgesi maliye bakanları Perşembe günü Lüksemburg'da bir araya gelecek. Gündemdeki konular arasında İtalya'nın borç yüküne ilişkin cezalar ve Euro Bölgesi bütçesi yer alıyor.
*Çin ve ABD Cuma günü sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:28'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasala Endeksi yüzde 0.4 geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1289 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.2703 seviyesine çıktı.
*Japon yeni doalr karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 108.41 seviyesine yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.10 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek eksi yüzde 0.24 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.83 seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.1 ile beş ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 53.25 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,336.77 dolara yükseldi.

(16:20'de güncellendi)