Advertisement

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli kontratları, koronavirüs salgınının insan yaşamına etkisinin teşvik paketlerini gölgede bırakmasıyla Perşembe günü çoğu Asya hissesiyle birlikte çekildi. Hazine tahvilleri ve yen yükseldi.

S&P 500 Endeks kontratları ABD'de can kayıplarının bini aşmasının ardından geriledi. Japonya hisse senetleri, dolaşımı daha fazla kısıtlama çabalarının etkisiyle yüzde 3 düştü. Güney Kore ve Avustralya hisseleri yükselerek trendin tersine hareket etti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları değer kaybetti. ABD Senatosu 2 trilyon dolarlık virüs kurtarma planını geçirerek yasa tasarısını Temsilciler Meclisi'ne gönderdi. Oylamanın Cuma günü yapılması bekleniyor. Trump Kongre'ye gecikme yaşanmaması çağrısında bulundu ve yasayı hemen imzalayacağını söyledi. Avrupa'da liderler kendi maki paketlerine doğru ilerliyor.

Janus Henderson Investors çoklu varlık portföy yöneticisi Oliver Blackbourn, "Yatırımcılar yeni vaka artış hızı ve hükümetlerin nasıl tepki verecekleri konusunda uyanık olmalı. Destek paketi bireyler ve şirketler için olası en kötü ekonomik sonuçlara dair duyulan korkuyu bastırmaya yardımcı olabilir." dedi.

Tüm dünyada vaka sayısının 451 bini, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 20 bini aşmasıyla birlikte traderlar, küresel ekonomiye yönelik tehdidin farkındalar. Buna karşın küresel hisse senetleri Çarşamba günü 12 Şubat'tan beri ilk kez arka arkaya günlük bazda yükseliş gerçekleştirdi.

Natixis Asya Pasifik baş ekonomisti Alicia Garcia Herrero, "Likidite anlamında bir sorun yaşamayız. Yalnız hızlı bir şekilde atlatmalıyız, kontrol altına almalı ve tabii nüfus hareketlerini engellemeliyiz. Umarım tüm dünya bunu hızlı bir şekilde yapabilir. Kilit soru bu: Bunu ne kadar hızlı yapabiliriz?" dedi.

Petrol üç günlük yükselişinin ardından düştü. Altın çekildi.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi Tokyo saatiyle 12:56'da yüzde 1.44 düştü.
S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Dayanak endeks Çarşamba günü yüzde 1.2 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.2 arttı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 3.5 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 1.1 azaldı.

Döviz

Yen yüzde 0.4 yükselerek dolar karşısında 110.75'ten işlem gördü.
Offshore yuan yüzde 0.1 artarak 7.1229 oldu.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.3 yükselerek 1.0918'den alıcı buldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi7 baz puan düşüşle yüzde 0.81 oldu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi yaklaşık 7 bp düşüşle yüzde 0.91 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.8 düşüşle 24.07 dolara geriledi.
Altın yüzde 0.8 düşüşle onsu 1,604.28 dolardan işlem gördü.