Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Küresel piyasalarda Brainard etkisi

Küresel piyasalarda Brainard etkisi

ABD Başkanı Joe Biden'ın Fed Başkanlığı için Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard ile mülakat yaptığı haberinin çıkmasının ardından ABD endeks vadelileri geriledi. Asya borsalarının da satıcılı seyir izlediği görüldü.

Giriş: 09 Kasım 2021, Salı 08:47
Güncelleme: 09 Kasım 2021, Salı 08:47

Fed'in varlık fiyatlarındaki uyarıları ve Fed başkanlığı yarışında yaşanan gelişmeler küresel piyasalarda ikinci işlem günündeki ilk fiyatlamaları etkileyen unsurlar olarak öne çıktı.

ABD borsaları haftanın ilk işlem gününde sınırlı yükselişlerle yeni rekor seviyelerini test etmişti. Geçen hafta açıklanan güçlü istihdam verileri, Pfizer’ın Kovid-19 hapının olumlu deney sonuçları, güçlü bilançolar, Biden’ın 550 milyar dolarlık altyapı harcamalarının Temsilciler Meclisi’nde kabulü gibi gelişmeler enflasyon endişelerini ve Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başladığı gerçeğinin üzerini örttü.

Bununla birlikte yükselişler endeksleri yukarı taşıyacak yeni katalizör bulunmaması nedeniyle sınırlı kaldı. Dow Jones yüzde 0,29 yükselirken, S&P 500 yüzde 0,09 arttı, Nasdaq 100 yüzde 0,14 geriledi. Rekor seviyeden günü tamamlayan S&P 500 2017’den bu yana en uzun yükseliş serisini elde etti. Endeks, ekonomide toparlanma görülen dönemlerde destek bulan enerji ve hammadde üreticilerinin hisseleri öncülüğünde yükseldi.

Nasdaq 100’ün düşüşünde Elon Musk’ın yüzde 10 Tesla hissesini satıp satmama konusunda düzenlediği Twitter anketine katılanların “evet” yanıtını vermesi etkili oldu.

Ancak ilerleyen saatlerde Fed’in yüksek varlık fiyatları konusunda uyarması, Biden’ın Fed Başkanlığı için Brainard ile mülakat yaptığı haberinin çıkmasının ardından ABD endeksleri vadelileri düşüş kaydetti.

Asya borsaları da satıcılı göründü.

Fed varlık fiyatları konusunda uyardı

ABD Merkez Bankası Fed, riskli varlıkların fiyatlarının devamlı olarak yükseldiğini ve bu durumun söz konusu varlıkları ekonominin kötüleşmesi durumunda yaşanabilecek tehlikeli dalgalanmalara karşı kırılgan hale getirdiği konusunda uyardı.

Fed’in Pazartesi günü yayımladığı yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu’nda, “Yatırımcıların risk algısının bozulması, virüsün kontol altına alınması konusunda ilerleme sağlanamaması veya ekonomik toparlanmanın durması halinde varlık fiyatları önemli düşüşlere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor” denildi. Fed ayrıca stablecoin tehditlerinin arttığını ve Çin’in ticari gayrimenkul sektöründeki kırılganlığın kayda değer şekilde artması halinde ABD’ye yayılabileceğini belirtti. Raporda, “Çin’deki finansal stres, risk algısının bozulması yoluyla küresel finansal piyasaları zorlayabilir, küresel ekonomik büyüme için risk oluşturabilir ve ABD’yi etkileyebilir” ifadeleri yer aldı.

Banka, ABD’de konut fiyatlarının da bir önceki raporun yayımlandığı mayıs ayından bu yana kayda değer şekilde yükseldiğine işaret etti. Fed her ne kadar yüksek varlık fiyatları konusunda uyarılar yapsa da, bazı ekonomistlere göre bu yükselişlerin altında Fed’in kendi politikalarının etkileri yatıyor. Koronavirüs pandemisinin Mart 2020’de patlak vermesiyle Fed faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye düşürdü ve devasa Hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alım programına başladı. Bu da hisse senetleri ve diğer yatırım araçlarının ralli yapmasını sağladı.