Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

OPEC+ bakanları bugün arz kararı için toplanacak. Öncesinde petrol fiyatları bu yıl ilk kez aylık düşüş kaydetme yolunda. ABD ham petrol vadelileri çarşamba gününü yüzde 2 düşüş ile kapadıktan sonra bu sabah 110 dolar civarında işlem görüyor. Brent kontratı ise 116 dolar civarında. OPEC+ toplantısında ılımlı bir arz artışı bekleniyor.

Asya Pasifik’te ise olumlu gelen Çin imalat ve hizmet PMI verileri doğrultusunda hisse hareketleri gözleniyor. Çin CSI 300 yüzde 1,6 yükselirken Hong Kong Hang Seng yatay, Japon ve Güney Kore Borsalarında ise düşüş var. ABD vadelileri ise endekslerin dünkü yatay kapanışının ardından yüzde 0,3 civarı geri çekiliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselirken ABD 10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 3,10’da dengelendi. Gelişmiş ülke para birimleri içinde dolara karşı ılımlı hareketler var. Rusya’da hükümetin rublenin değerini düşürmeye yönelik adım atacağı mesajlarının ardından ruble bu sabah yüzde 1,9 düşüyor.

2023'te faiz indirim beklentisi

Merkez bankalarının agresif faiz artışı sinyallerini kuvvetlendirmesiyle birlikte tahvil piyasasında resesyon fiyatlamaları artık daha belirgin hale geldi.

Fed politika faizi beklentisini yansıtan swap kontratlarında traderlar 2023 sonu için yüzde 3,08 faiz fiyatlamasını yapıyor. Bu seviye, Mart 2023’te yüzde 3,62 ile ulaşılması beklenen faiz zirvesinden yaklaşık 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisini yansıtıyor.

Resesyon sonrası faiz indirimi yapılacağı beklentisi özellikle bu hafta açıklanan veriler ve mesajlarla kuvvetlendi. ABD’de Tüketici Güveni bozulurken Fed başkan ve üyelerinin yükselen enflasyona karşı daha sert bir patikada ilerleneceğini belirtmesi de resesyon beklentilerini tetikliyor. Bu haftanın başlarında S&P Global ve Goldman Sachs stratejistleri 2024’te faiz indirimi beklentilerini dile getirmişti.