Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çarşamba gününü hafif düşüşle tamamlayan Wall Street endeksleri, Nvidia’nın piyasa kapanışı sonrası açıkladığı güçlü bilançonun ardından vadeli işlemlerde yüzde 1’e varan oranlarda yükseldi.

Bloomberg Asya Pasifik Yarı İletkenler Endeksi, Nvidia’nın açıkladığı rakamların ardından Şubat 2021’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Ralli, yapay zeka ile ilişkili diğer şirketlerin hisselerinin yükselmesine yardımcı oldu. Super Micro Computer Inc., Advanced Micro Devices Inc. ve Dell Technologies Inc. sonuçların ardından değer kazandı.

Asya’da Borsalar karışık seyretti. Japon Nikkei 225 yüzde 1'i aşan yükseliş kaydederken Çin ve Hong Kong hisse senedi endeksleri düşüşte. Güney Kore hisseleri, Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang Yong’un faiz artırımı potansiyelinin şu anda sınırlı olduğunu söylemesinin ardından erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Çin hisseleri bölgedeki en büyük düşüşü yaşarken, teknoloji hisseleri kayıplara öncülük etti. Hong Kong’da borsaya kote teknoloji hisselerinin göstergesi, Alibaba Group Holding Ltd. ve Tencent Holdings Ltd. arasında bulut hizmetleri üzerinden başlayan fiyat savaşının etkisiyle düştü.

ABD tahvilleri Çarşamba günü düştükten sonra yeni işlem gününde Asya’da yatay seyretti. Para politikasına duyarlı iki yıllık tahvillerin getirisi, Fed tutanaklarının yetkililerin faizleri düşürmek için acele etmeyeceğini göstermesinin ardından New York’ta 4 baz puan yükseldi. Çarşamba günü yüzde 0,25 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yatay.

Nvidia bilanço ve tahminleri beklentileri aştı

Yapay zeka patlamasının merkezindeki çip üreticisi Nvidia Corp.’un dün açıkladığı satış tahminleri, yapay zeka harcamalarının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterirken, şirketin hisseleri kapanışın ardından gerçekleşen işlemlerde yükseldi.

Şirket ikinci çeyrek satış gelirinin analistler tarafından öngörülen 26,8 milyar doları aşarak yaklaşık 28 milyar dolar olacağını tahmin etti. Nvidia’nın veri merkezi bölümündeki büyüme sayesinde 28 Nisan’da sona eren mali yılın ilk çeyrek finansalları da tahminleri aştı.

Nvidia’nın ilk çeyrek geliri üç kattan fazla artarak 26 milyar dolara ulaştı. Belirli kalemler hariç tutulduğunda hisse başına kar 6,12 dolar oldu. Analistler yaklaşık 24,7 milyar dolar satış ve hisse başına 5,65 dolar kar açıklanacağını öngörmüşlerdi. Şirket ayrıca hisselerin 10’a 1 oranında bölünmesi kararını aldı ve üç aylık temettüsünü yüzde 150 oranında artırarak hisse başına 10 sente çıkardığını duyurdu.

Bilanço açıklanmadan önce akıllardaki en büyük soru, Nvidia’nın açıklayacağı rakamların hisselerindeki baş döndürücü yükselişi haklı çıkarıp çıkarmayacağıydı. Çarşamba günkü kapanışa kadar hisseler bu yıl yüzde 92 değer kazanmış ve yatırımcıların şirketin beklentileri aşmaya devam edeceği yönündeki umutlarını desteklemişti.

Bilanço yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmadı ve CEO Jensen Huang yeni bir çağın başlangıcından bahsetti ve “Bu yeni bir sanayi devriminin başlangıcı” dedi. Şirketin hisseleri geç işlemlerde yüzde 7,8’e kadar yükseldi ve ilk kez 1.000 doların üzerine çıktı.