Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD’de Salı günü açıklanan konut başlangıçları verisi 2021 başından bu yana en düşük seviyeye inerken, sanayi üretimi ise otomotiv desteğiyle toparlandı.

Ekonomik görünüme ve enflasyona ilişkin olumsuz beklentilere karşın Walmart ve Home Depot’nun açıkladığı güçlü satış gelirleri salı günü endekslerin sınırlı hareketlerle kapanmasını sağladı.

S&P 500 yüzde 0,19 yükselirken, Nasdaq 100 yüzde 0,23 kayıpla günü tamamladı.

ABD Borsaları yeni işlem gününde vadeli işlemlerde yatay seyrediyor. Asya’da ise hisse senedi endeksleri yükseliyor.

Yeni Zelanda’da merkez bankası beklentilere paralel şekilde 50 baz puan faiz artırırken, ülkenin para birimi değer kazandı.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.268 seviyesinde, yatay. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,8150 seviyesinden işlem görüyor.

Goldman Sachs'tan nükleer anlaşma yorumu

ABD, Avrupa Birliği ve İran arasında gerçekleştirilen 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılmasına yönelik görüşmeler önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

İran, AB’nin teklif taslağına yanıtını bu hafta başında iletirken, gözler ABD tarafına çevrildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price salı günü yaptığı açıklamada, anlaşmazlık yaşanan konular hakkında büyük ölçüde uzlaşma sağlandığını söyledi.

Bu açıklama anlaşmanın canlanmasına yönelik umutları artırsa da Goldman Sachs farklı düşünüyor. Aralarında Callum Bruce’un da olduğu Goldman analistlerinin 16 Ağustos tarihli raporunda, İran, AB ve ABD arasında yakın vadede bir anlaşma sağlanmasının beklenmediği, sağlansa dahi petrol akışının gelecek yıldan önce başlamasının mümkün görünmediği belirtildi.

Raporda, “görüşmelerin çıkmaza girmesinin hem Washington hem de Tahran’ın çıkarına olduğu” değerlendirmesi yapıldı. Anlaşmanın sağlanacağı umutlarının artmasıyla petrol fiyatlarında son günlerde düşüş yaşanıyor.