Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenti üzeri gelmesi sonrası yeni haftanın ilk işlem gününde Amerikan vadelileri kayıp yaşarken altın ve gümüş gibi değerli metallerde de sert kayıplar görülüyor.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yüzde 0,2 yükselişle kapatan S&P 500’de vadeliler yeni haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı. Nasdaq 100 vadelilerinde kayıp yüzde 0,3’ü buldu.

Japon Borsalarının kapalı olduğu günde Asya’da Çin öncülüğünde yükseliş göze çarptı. Çin CSI 300 yüzde 1,3, Hong Kong Hang Seng yüzde 0,9 değer kazandı.

ABD tarım dışı istihdam verisi ile yüksek faiz beklentileri altın ve gümüşte etkisini gösteriyor. Altın bu seansta mart ayından, gümüş ise kasım ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Saat 07:30 itibarıyla kayıplarının bir kısmını silen altının ons fiyatı yüzde 1,4, gümüş ise yüzde 1,9 düşüşle işlem görüyor.

Cuma gününü yüzde 0,5 yukarıda tamamlayan Bloomberg Dolar Endeksi haftaya yatay başladı.

Kriptolara Ethereum güncellemesi moral verdi

ABD’de altyapı yasası içinde gelmesi beklenen kripto para birimi kurallarına rağmen yeni Ethereum güncellemesiyle birlikte en büyük iki kripto para birimi haftasonu hızlı yükseldi.

Pazar günü Bitcoin yüzde 3,1 yükselişle 45.328 dolara kadar çıktı ve 18 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ether ise yüzde 3,5 yükselişle 3.191 dolara kadar çıktı ve yükseliş serisini beşinci güne taşıdı.

Yeni haftanın ilk işlemlerinde Bitcoin yüzde 0,6, Ether yüzde 1,2 düşüşle düzeltme yaşadı. Haftasonu açıklanan ve Londra adı verilen güncelleme ile birlikte Ether arz hızının yavaşlayacak olması fiyat artışında etkili oldu.

Diğer yandan bu hafta içinde oylanması beklenen 550 milyar dolarlık ABD altyapı paketinde kripto para birimlerine yönelik yeni kurallar bulunuyor. Bu hafta Senato’da oylanması beklenen pakette kripto para birimi işlemleri için bildirim zorunluluğu ve ek vergi öngörülüyor. Yine de kriptolar için olumsuz olabilecek ufuktaki bu gelişmeye rağmen iyimserlik hakim. Kripto evreni piyasa değeri Haziran'daki 1,2 trilyon dolarlık dip seviyesinden toparlanarak 1,8 trilyon dolara erişti.

Bitcoin ise en son 26 Mayıs’ta yukarı yönlü kırdığı 50 günlük hareketli ortalamasına yaklaştı.