Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetleri Yellen’ın güçlü teşvike destek veren açıklamalarıyla yeni haftaya rekoru genişleterek başlattı. Cuma günü yüzde 0,4 yükselerek rekor tazeleyen S&P 500’de vadeliler haftanın ilk işlem gününe de pozitif başladı. Asya’da Japon Topix ve Hong Kong Hang Seng endeksleri yüzde 1'in üzerinde artış kaydetti.

Endekslerin yukarı yönlü hareketini ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın teşvik paketine dair açıklamaları destekledi.

Janet Yellen, yeterli koronavirüs teşvik paketinin hayata geçirilmesi durumunda ülkesinin 2022 yılında tam istihdama dönebileceğini, aksi takdirde istihdamda ve ekonomide yavaş toparlanmayı riske edeceğini söyledi.

CBS’e röportaj veren Yellen “İstihdam piyasasında dengenin kaybolmasından korkuyorum” açıklamasını yaptı.

Yellen düşük maaşlı çalışanların, azınlıkların ve kadınların uzayan ekonomik yavaşlamadan en çok zararı görecek gruplar olacağını dile getirdi. Yellen “İstihdam piyasasında dipsiz bir kuyudayız. Almamız gereken çok yol var” ifadelerini kullandı.

Yellen CNN’e verdiği demeçte yetersiz bir destek paketi durumunda istihdam piyasasının toparlanmasının 2025’e kadar sarkabileceğini belirtti.

Yellen, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin doğrudan istihdama yönelik olmadığını kabul etse de “Harcama paketi çalışan talebi yaratacaktır” dedi.

İlgili haberler

Avrupa piyasalarında Lagarde etkisi

Euro Stoxx 50 vadelileri ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın teşvikten kademeli çekilme açıklamasıyla yeni haftaya artışla başladı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde “Ekonominin yeteri kadar toparlanması durumunda politika yapıcıların parasal ve mali desteğin kademeli olarak çekileceğinin güvencesini vermesi gerekiyor” dedi.

Lagarde, Fransa BFM televizyonuna yaptığı açıklamada “Özel sektöre sunulan finansal koşullar daha önce hiç bu kadar cazip ve ucuz olmamıştı. Kriz sürdüğü sürece böyle kalmasını sağlamamız gerekli” dedi.

“Pandemi arkamızda kaldığında ve ekonomiler açılmaya başladığında mali ve parasal desteği aniden durdurmamalıyız” diyen Lagarde, teşvikten çıkış yapmak gerekeceğini ancak bunun yumuşak bir çıkış olması gerektiğini söyledi.

Dolarda yatay seyir

Dolar ise Cuma günkü kayıplarının ardından yatay seyirle yeni haftaya girdi. Bloomberg Dolar Endeksi 1.131 seviyesine yatay seyrederken gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı ağırlıklı olarak Asya-Pasifik para birimleri değer kazandı.